Cum să-ți renovezi chiar tu mansarda

Te gândești să-ți renovezi mansarda? Adică să te ocupi chiar tu de renovare? Dacă ți se pare o idee bună să preiei chiar tu câțiva pași din întregul proces de transformare a unei mansarde sau dintr-o simplă renovare a mansardei, nu putem decât să îți confirmăm că așa este. Sunt numeroase avantaje, unul dintre ele fiind acela de a-ți dovedi ție și familiei că ești cu adevărat îndemânatic. 

Nu-ți fie teamă, fă o încercare 

Pe parcursul renovării locuinței (sau doar a mansardei), este posibil să te lovești de anumite obstacole, vizibile sau nu, care uneori sunt dificil de depășit din punct de vedere financiar, fizic sau chiar psihic. Este frustrant să vezi că, deși data de finalizare se apropie, mai sunt multe de făcut până să termini lucrarea. E greu de acceptat că previziunile tale inițiale au fost prea ambițioase, având în vedere rezultatul. Pentru ca proiectul să răspundă așteptărilor, e important să faci o distincție între două categorii de îmbunătățiri.  

Prima categorie include acele lucrări care nu necesită neapărat expertiza unui meșter și pe care le poți face chiar tu, dacă ai voința necesară și te documentezi puțin. Pentru a-ți începe proiectul de renovare sau de transformare a mansardei pe cont propriu, am făcut o listă cu pașii pe care să-i urmezi, fără să trebuiască să angajezi pe cineva.  

Pentru a crea ceva nou, trebuie să renunți la ceva vechi

În primul rând, ce trebuie să faci este să distrugi... sună groaznic, nu-i așa? Însă este o etapă de pregătire absolut esențială înainte de a crea ceva nou. (Chiar și cele mai frumoase plante se ofilesc înainte de a înflori din nou.) 

Însă este amuzant că pregătirea în sine trebuie să aibă, la rândul ei, o fază de pregătire. Găsește niște haine pe care nu-ți pasă dacă le murdărești, apoi începe prin a îndepărta tapetul, dacă este cazul. Folosește un șpaclu sau curăță tapetul cu mâna după ce îl umezești fie cu apă, fie cu un lichid special pentru îndepărtarea tapetului. Deși nu există o metodă universală pentru a îndepărta toate tipurile de pardoseală, cu siguranță că un ciocan și o daltă îți vor fi utile în acest proces. Este esențial să faci curățenie după fiecare etapă, pentru a nu lăsa urme când intri în celelalte camere din casă. Este extrem de important să porți echipament de protecție când lucrarea pe care urmează să o realizezi impune acest lucru. De asemenea, acordă atenție nivelului de pericol asociat fiecărei activități. De exemplu, când vine vorba de îndepărtarea excesului de materiale de pe diferite suprafețe cu ajutorul șmirghelului, această activitate produce praf pe care nu trebuie să-l inhalezi. Apropo, finisarea cu șmirghelul nu este doar o metodă utilă pentru îndepărtarea excesului de materiale, ci și o metodă potrivită de pregătire a suprafețelor pentru aplicarea vopselei.  

După ce ai terminat cu „dezvelirea” camerei și cu finisarea pereților cu șmirghelul... ești gata să începi renovarea mansardei pe cont propriu. 

Montarea plăcilor din gips-carton

Montarea plăcilor din gips-carton în mansardă poate fi o provocare dacă te ocupi chiar tu de renovare, dar și o aptitudine pe care merită să o stăpânești, având în vedere că montarea acestui tip de placă este avantajoasă din mai multe motive. Pe lângă faptul că este mai simplu și mai rapid decât să chemi un specialist care să se ocupe de zidărie, contribuția ta la cantitatea totală de deșeuri din construcție este relativ redusă. De asemenea, această soluție flexibilă și care nu presupune greutăți mari este foarte la îndemână, fără să mai menționăm cât de simplu sunt de utilizat aceste plăci sub un acoperiș înclinat. Mai mult, când optezi pentru pereți din gips-carton, vei putea stabili cu ușurință traseul cablurilor electrice în spatele pereților. Plăcile din gips-carton sunt adecvate pentru crearea pereților despărțitori, cât și a pereților de fațadă. Montarea lor este o idee excelentă pentru acoperirea neregularităților sau a altor zone neplăcute ale pereților. De asemenea, pot fi folosite și pentru acoperirea tavanului. Poți opta pentru un tavan suspendat dacă înălțimea este prea mare sau când vrei să integrezi un element de design suplimentar și o sursă de iluminat specială. 

Zugrăvitul

Când vine vorba de zugrăvit, partenerul tău numărul unu este imaginația. Ține minte: nu trebuie să folosești o singură culoare pentru a zugrăvi o anumită zonă.  

Însă, înainte să treci la zugrăvit, trebuie să stabilești ce scule vei utiliza, precum și să faci o estimare corectă a cantității de vopsea de care vei avea nevoie, apoi să cumperi cu 10% mai multă. Înainte de a te hotărî asupra unei culori, cumpără o mostră pe care să o poți testa. Astfel, nu va trebui să arunci toată vopseaua dacă paleta cromatică pe care ți-ai imaginat-o anterior nu se potrivește cu zona în care ți-ai propus să o aplici. De asemenea, gândește-te la ce culori se potrivesc cu spațiul tău. De exemplu, o idee bună este să alegi culori deschise pentru pereții înclinați. 

Pardoseală laminată 

Montarea pardoselii laminate: aceasta este o etapă din renovare pe care, în prezent, mulți oameni tind să o facă chiar ei. Popularitatea este dată de ușurința aplicării. Nu mai este nevoie să aștepți ca meseriașul să-ți returneze apelul. Montează chiar tu pardoseala, dacă ai încredere în îndemânarea ta. Pot exista părți din acest proces care nu sunt atât de evidente (tăierea bucăților de parchet, măsurarea suprafeței), iar pentru acestea îți sugerăm să te documentezi cu atenție sau să ceri ajutor.   

Aspecte care nu țin de bricolaj

A doua categorie include lucrări care, în mod ideal, nu țin de partea de bricolaj a unei transformări sau renovări a mansardei și trebuie efectuate de meseriași: lucrări electrice, instalații sanitare, încălzire și îmbunătățiri ale ferestrelor. Motivul este că există șanse mari să faci mai mult rău decât bine dacă ți-ai asuma să faci aceste lucrări pe cont propriu. Dacă aveai în plan lucrări extinse de renovare, ai șansa să îți înviorezi spațiile și să le faci mai luminoase, lăsând să pătrundă mai multă lumină.

Ar trebui să planifici pașii care urmează când te gândești să construiești o mansardă, ca parte dintr-un proiect de reconstrucție, sau când vrei să renovezi o mansardă veche. Chiar dacă montarea unor soluții de ferestre de mansardă noi reprezintă o metodă bună pentru a mări spațiul din mansardă, ar fi bine să programezi montarea aproape de începerea renovării. Astfel, vei evita să-ți deteriorezi pereții proaspăt zugrăviți sau pardoseala imaculată.

Trebuie să știi însă că înlocuirea sau montarea ferestrelor de mansardă nu este o treabă pe care să o faci tu. Las-o pe seama profesioniștilor. La cine ne referim când spunem profesioniști? La expertul în ferestre de mansardă, compania VELUX. Deținem o experiență de peste 80 de ani în transformarea spațiilor, precum și în a aduce lumină naturală și aer curat în locuințe. Pe lângă faptul că avem o gamă largă de produse și accesorii, îți putem recomanda montatori care sunt pregătiți să preia orice proiect de renovare. 

Vrei să vezi câteva exemple? 

Care este ordinea lucrărilor pe care trebuie să le realizez?

Ordinea pașilor unui proiect de renovare contează foarte mult. Evident că nu ar trebui să începi cu o lucrare de zugrăvit de anvergură, pentru ca apoi să înlocuiești ferestrele de mansardă. Ar trebui să se întâmple invers. Indiferent de ce fel de renovare faci, asigură-te că ai stabilit ordinea corectă a lucrărilor.   

Citește mai multe articole

Soluțiile de ferestre de mansardă VELUX vin cu beneficii suplimentare

Vezi care sunt acestea!

De ce să alegi VELUX?

Transformăm spațiile

Soluțiile noastre care promovează lumina naturală te ajută să câștigi spațiu suplimentar sub acoperiș și să aduci o valoare incomparabilă locuinței, bunăstării și modului în care utilizezi un spațiu.

Creșterea valorii imobiliare 

Ai siguranța că investiția ta în soluțiile de produse VELUX va spori valoarea proprietății, iar randamentul va fi unul considerabil.

Relaxare în propria casă

Prin gama noastră extinsă de rulouri și rolete exterioare, piese de schimb și servicii de reparație, ne asigurăm că ai parte de cea mai bună experiență posibilă.

Suntem aici să te ajutăm

Echipa noastră este dedicată să-ți asigure satisfacția totală din momentul în care ne-ai contactat pentru consiliere și până la momentul final al montării soluției.

Calitate fără compromis

Nevoile tale sunt cele care ne îndrumă. Din 1941, dezvoltăm și perfecționăm constant produsele și le realizăm astfel încât să dureze.

O alegere responsabilă

Îți poți îmbunătăți calitatea vieții apelând la soluții sustenabile, care îți fac bine atât ție, cât și planetei.