Descarcă ghidul pentru utilizarea și mentenanța ferestrelor de mansardă

Descarcă aici documentul PDF privind instrucțiunile de utilizare și mentenanță pentru fereastrele de mansardă. Pentru a face acest lucru, ai nevoie de câteva informații pe care le poți găsi pe plăcuța de identificare a ferestrei tale de mansardă VELUX.
Roof windows - wood (GGL/GPL/GHL/GZL/GXL)
Roof windows - polyurethane (GGU/GGU8230/GPU/GLU/GXU)
Special function (GDL)
For uninhabited spaces (GVT)

Cum să identifici modelul ferestrei de mansardă VELUX:

Toate ferestrele de mansardă VELUX produse după 1968 au o plăcuţă de identificare care conține informaţii precise despre fereastră (model, dimensiune, anul fabricației, etc.). Plăcuța este amplasată în colţul dreapta sus al părții mobile a ferestrei, fiind vizibilă numai în momentul în care deschizi fereastra.

Notă: la ferestrele de mansardă VELUX din noua generație, plăcuța este amplasată în colțul stânga sus.

1. Model fereastră
2. Dimensiune
3. Cod pentru suprafață și tip de geam
4. Cod de producție

Întreţinerea lemnului

Păstrarea lemnului în cele mai bune condiţii
Întreţinerea lemnului este esenţială pentru a prelungi viaţa ferestrei tale VELUX.

Astăzi ferestrele sunt tratate în fabrică astfel încât ele pot fi curăţate folosind un detergent obișnuit de uz caznic. Lemnul trebuie lăcuit cel puţin o dată la patru ani, în funcţie de locul în care ferestrele sunt montate.

Instrucţiuni de întreţinere
Ferestrele expuse la căldură mare, soare puternic şi la umiditate puternică (de exemplu ferestrele de la baie şi bucătărie) trebuie lăcuite cel puţin o dată la 2 ani.

Tratamentul: orice tratament de suprafaţă (lăcuire sau vopsire) trebuie îndepărtat, iar suprafaţa uniformizată, curăţată şi uscată se lăcuieşte/vopseşte cu lac sau vopsea acrilică pe bază de apă. Dacă lacul sau vopseaua sunt distruse se aplică acelaşi tratament zonelor afectate. 

În timpul tratamentului aplicat lemnului este important să acoperi garniturile pentru a preveni pătrunderea lacului sau a vopselei la garnituri, deoarece acestea ar deveni rigide şi și-ar pierde din eficiență.  

Curăţarea geamului

Pentru a curăţa geamul exterior, rotește cerceveaua 180 grade. Cerceveaua trebuie fixată în poziţie prin glisarea opritorului în orificiul situat pe partea inferioară a cadrului lateral. Această caracteristică de siguranţă îţi lasă ambele mâini libere pentru curăţat. Curăţă geamul cu o cârpă moale, fără scame/piele de căprioară/burete neabraziv sau cu o racletă de cauciuc fără metal specială pentru ferestre. Apa curată este de regulă suficientă pentru curăţarea geamului. Se pot utiliza detergenţi obişnuiţi de uz casnic, neabrazivi. Apa dedurizată este perfectă pentru curăţarea geamurilor. Aşadar, în zonele cu apă dură, adăugaţi puţin detergent pentru a deduriza apa sau ştergeţi apa în exces după curăţare.


  • Evitaţi contactul siliconului cu geamul
  • Nu utilizaţi produse de curăţat ce conţin particule abrazive
  • Nu utilizaţi produse chimice pentru curăţarea geamului
  • Evitaţi contactul cu geamul al obiectelor ascuţite sau abrazive, inclusiv bijuteriile
  • Nu încercaţi să curăţaţi murdăria de pe geam fără a aplica în prealabil apă
  • Dacă se execută lucrări în apropierea geamului, protejaţi geamul cu o folie de plastic curată pentru a preveni stropirea sau pătarea cu compuşi agresivi sau abrazivi

Curăţarea filtrului de aer

Curăţarea ramei de etanşare

Frunzele şi alte resturi trebuie îndepărtate de pe rama de etanşare din jurul ferestrei o dată pe an pentru a permite apei de ploaie să curgă liber.

Zăpadă şi gheaţă

În zonele cu perioade prelungite cu temperaturi scăzute şi căderi abundente de zăpadă, pe acoperiş se pot acumula cantităţi considerabile de zăpadă şi gheaţă, iar fereastra de mansardă VELUX poate fi acoperită, mult timp, cu zăpadă şi gheaţă.
La creşterea temperaturii, fereastra va reprezenta, frecvent, una dintre primele locaţii în care începe topirea zăpezii şi a gheţii.

Este important să te asiguri că apa se poate scurge întotdeauna de pe fereastră şi de pe jgheaburile înconjurătoare.
În consecinţă, zăpada şi gheaţa trebuie să fie eliminate din zona situată deasupra şi împrejurul ferestrei, în acelaşi mod în care frunzele şi alte impurităţi trebuie să fie eliminate din ramele de etanşare şi de pe jgheaburi, pentru a permite apei topite să curgă liber.

Dacă zăpada şi gheaţa nu sunt îndepartate, alternanţa dintre perioadele calde şi cele reci poate avea ca rezultat formarea unui banc de zăpadă sau gheaţă pe fereastră sau dedesubtul acesteia. Acest banc poate determina acumularea apei proaspăt topite şi, astfel, poate cauza infiltraţii de apă în jurul ferestrei, deoarece nici fereastra, nici suprafaţa acoperişului nu sunt proiectate să reziste la acumulările de apă. În consecinţă, este important să te asiguri că apa se poate scurge întotdeauna de pe fereastră şi din jgheaburile înconjurătoare, aşa cum s-a arătat mai sus. Ca măsură suplimentară de precauţie, în jurul ferestrei pot fi amplasate cabluri de încălzire, pentru a te asigura că apa topită se poate scurge liber. Cablurile trebuie orientate la o adâncime protejată la îngheţ, printre conductele de evacuare a apei de suprafaţă, prin intermediul burlanelor de scurgere şi a conductelor descendente. 

Descărcă fişierul pdf ce cuprinde imagini şi instrucţiuni de întreţinere în caz de zăpadă/gheaţă.

Adu-ți aminte să iei toate măsurile de precauţie atunci când lucrezi pe acoperiş sau apelează la un profesionist pentru eventualele reparaţii pentru care nu te simţi pe deplin încrezător să le realizezi singur.


Condens

Condensul care apare la interior pe suprafaţa geamului este un fenomen natural, nefiind cauzat de fereastră.

De ce apare fenomenul de condens?

Fenomenul de condens apare când nivelul de umiditate din încăpere este prea mare. Condensul se formează pe suprafeţele reci ale geamului. Apariția condensului trebuie să fie considerată drept un avertisment pentru a ventila mai des. Ventilaţia regulată este cea mai eficientă modalitate de a preveni formarea condensului pe geamul ferestrei. 

Cum să ventilezi corect?
Noi recomandăm să ventilezi de minim două ori pe zi, câte 5 minute, cu ferestrele larg deschise. 
În sezonul rece, NU se recomandă  aerisirea încăperilor cu clapeta/fanta de ventilare deschisă! 

- Limitează cantitatea de umiditate:
- Dacă este posibil, nu usca haine în interiorul casei
- Închide uşile bucătăriei şi băii
- Ventilează regulat timp de cinci minute de cel puţin trei ori pe zi.
- Dacă este posibil, păstrează o temperatură constantă a camerei de minim 20°C.

Ferestre de mansardă electrice GPU cu acționare de la distanță

Îți recomandăm să înlocuiești arcurile în termen de 10 ani de la montajul ferestrei, deoarece performanța lor este probabil să scadă ușor de-a lungul anilor.
Îți recomandăm ca motoarele să fie înlocuite în termen de 10 ani de la montajul ferestrei pentru a preveni eventualele defecțiuni.

Identifică modelul tău de fereastra de mansarda VELUX și află cum se întreține aceasta. Detalii aici.