Transformarea mansardei: 15 + 1 pași pentru a crea o mansardă elegantă 

Dacă ești în căutarea unei case noi, merită să iei în calcul toate aspectele nevoilor tale. Nu te gândi doar la nevoile pe care le ai în acest moment, ci imaginează-ți care vor fi nevoile tale în viitor. Dacă crezi că suprafața actuală a unei construcții care îți place nu este suficient de mare sau că vei avea nevoie de un spațiu mai mare în curând, nu înseamnă neapărat că ar trebui să cauți o altă casă. Poate ai găsit deja ceea ce cauți... 

Crearea unor camere în mansardă este cea mai bună alegere 

Ai la dispoziție mai multe opțiuni pentru a extinde spațiul de locuit. Probabil că cea mai simplă și mai evidentă idee este să transformi mansarda. Pentru a te convinge, am creat o listă cu cele mai importante aspecte de luat în calcul, care să te îndrume și să îți ofere îndrumări astfel încât să eviți surprize neplăcute pe viitor.

Fiecare detaliu contează 

1. Dacă locuința nu mai e destul de încăpătoare (familia s-a mărit sau copiii care până acum au stat în aceeași cameră au nevoie de camera lor), să o vinzi și să cumperi una nouă nu este singura opțiune disponibilă. Renovarea mansardei este o alternativă. Dacă alegi să faci acest lucru, nu va trebui să îți părăsești casa pe care o iubești sau zona în care locuiești și să îți iei adio de la prieteni, iar copiii nu vor fi nevoiți să schimbe școala. 

2. Alocă-ți timp suficient să pregătești renovarea mansardei. Pentru început, ia legătura cu autoritățile locale pentru a afla ce lucrări sunt permise și ce lucrări nu sunt permise. De asemenea, merită să iei legătura cu un arhitect local pentru a obține informații suplimentare.  

3. Chiar dacă legea nu îți impune să ai un plan de construcție aprobat și să implici un arhitect, tot e bine să consulți unul dacă este posibil. În afară de faptul că îți poate oferi diverse opțiuni, un arhitect poate cunoaște specialiști, precum experți în mecanica solului și inginerie statică și experți în conservarea lemnului, care pot oferi o evaluare precisă a stării casei tale. De asemenea, este important fiindcă e bine să știi ce limitări ar putea apărea în timpul unui proiect de transformare a mansardei. Însă, înainte de toate, fă testul de evaluare a casei pentru a decide dacă mansarda poate fi transformată într-un spațiu de locuit. Parcurge lista de verificare cu aspectele de bază, care include întrebări precum: "Înălțimea tavanului are cel puțin doi metri?".  

4. Dacă te-ai familiarizat cu reglementările locale de construcție și ai evaluat starea și caracteristicile casei, poți începe să-ți pui pe hârtie ideile. Cea mai simplă cale este cu ajutorul unui arhitect, o condiție adesea impusă prin lege. Oricare ar fi cazul, alege un arhitect cu experiență mare în transformarea mansardei și, mai important decât atât, care să fie deschis la ideile tale și atent la nevoile tale.

5. Când partea de proiectare este finalizată, trebuie calculat un deviz. Cea mai simplă cale este să obții oferte de la constructori pentru toate lucrările necesare pentru a-ți pune în aplicare planul. Va trebui să discuți cu mai mulți constructori. Pentru a face un calcul preliminar al costurilor de implementare, calculează media prețurilor din ofertele pe care le-ai obținut.

6. Dacă ai o estimare de cost bazată pe prețurile pieței, care se încadrează în posibilitățile tale financiare, mergi mai departe cu proiectul de extindere a spațiului de locuit. Însă experiența ne-a arătat că, în faza de implementare apar deseori lucrări neprevăzute, care cresc costurile totale cu până la 20%. Probabilitatea ca aceste costuri suplimentare să apară poate fi redusă la minimum dacă ai un plan de implementare bine pregătit și detaliat, dar reține că nu există certitudinea că vei putea evita în totalitate situațiile neașteptate.

7. Când vine vorba de implementare, există două variante. Prima este să cauți și să închei contracte cu profesioniști pentru fiecare fază a lucrărilor. Un avantaj evident poate fi prețul mai mic. Însă acest lucru presupune să îți asumi răspunderea pentru programarea lucrărilor și gestionarea întârzierilor. Cealaltă opțiune este să angajezi un șef de șantier. Este o opțiune mai scumpă, dar te eliberează de povara de a trebui să petreci timp valoros selectând specialiști, programând lucrări și gestionând probabil cel mai dificil aspect - întârzierile.

8. Este un clișeu, dar fiecare constructor și profesionist în domeniu are două dintre următoarele trei caracteristici: viteză, adică termină lucrarea cât de repede posibil, preț scăzut și calitate mare.
Trebuie să decizi care sunt cele două aspecte care contează cel mai mult pentru tine. Noi considerăm că cel mai important este ultimul. Transformarea mansardei este o lucrare de construcție care necesită experiență și abilități excelente.

9. Configurație – acționează ca un jucător bun de șah și gândește mereu cu câteva mutări în avans. Va fi mai simplu să rearanjezi pereții sau mobilierul ulterior, dacă amplasezi ușile, ferestrele și sursele de iluminat și instalezi rețeaua electrică astfel încât să-ți susțină nevoile viitoare. Ține cont de configurarea spațiilor de depozitare, un aspect destul de complicat în mansarde cu tavane înclinate.

10. Accesul la etaj. Alege cu grijă unde vei construi casa scării. Asigură-te că nu trebuie să traversezi toată casa dacă trebuie să mergi la etaj. Nu crea multe culoare inutile. Configurează o scară confortabilă. Gândește-te la membrii mai în vârstă/mai mici ai familiei. Înălțimea treptelor nu trebuie să depășească 17 cm, ci să fie mai degrabă de circa 16 cm. Nu uita de balustradă. 

11. Când stabilești unde vor fi amplasate ferestrele de mansardă, asigură-te că înălțimea parapetului este suficientă. De asemenea, reține că ar trebui să poți privi confortabil pe fereastră și când stai jos, și când stai în picioare. Când cadrul inferior se află la o înălțime prea mare, vei putea vedea prin fereastră doar dacă privești în sus, ceea ce dă senzația că te afli într-o gaură sau într-un puț. Nici cadrul superior n-ar trebui să fie la o înălțime prea mică, întrucât ar restrânge priveliștea. Când vine vorba de dimensiunea ferestrei, alege una cât mai mare sau utilizează soluții cu mai multe ferestre, întrucât nu va trebui să o înlocuiești ulterior dacă se dovedește a fi prea mică. 

12. Deși ferestrele de mansardă luminează excelent spațiul, asigură-te că stabilești din timp cum vrei să controlezi căldura și lumina. Alege cu atenție produsele potrivite pentru protecție împotriva căldurii, cum ar fi rolete exterioare VELUX pentru ferestre, care pot fi automatizate și prevăzute cu acționare solară sau electrică. Astfel, poate că nici nu vei mai avea nevoie să folosești aerul condiționat. Dar trebuie să ai în vedere că rulourile interioare nu rezolvă problema protecției împotriva căldurii, ci doar cele exterioare. 

13. Apelează la câteva trucuri când proiectezi iluminarea. Pe de o parte, ai posibilitatea să eviți instalațiile de iluminat tradiționale, amplasate pe tavan, grație suprafețelor înclinate. Astfel, poți utiliza console de perete, surse de iluminat flexibile, surse încastrate și/sau surse LED mascate. Pe de altă parte, ai putea valorifica lumina naturală cu ajutorul ferestrelor, în timp ce rulourile reprezintă o bună metodă de a controla și a diminua lumina. Trebuie doar să te asiguri că profiți de oportunitățile speciale pe care ți le oferă mansarda. De exemplu, până și structura vizibilă din lemn a mansardei poate fi utilizată pentru a monta surse de iluminat. 

14. O caracteristică specifică mansardelor este că integrează spații joase și nișe care par, la prima vedere, imposibil de valorificat. Utilizează-le ca spații de depozitare pentru a conferi spațiului rămas un aspect aerisit. Nu acoperi structura acoperișului în interior. Elementele structurale din lemn lăsate la vedere conferă spațiului o atmosferă specială, indiferent dacă le păstrezi în starea inițială, naturală sau le vopsești. 

15. De asemenea, trebuie să planifici cu atenție amplasarea băii. În mod ideal, poziția noii băi trebuie să fie deasupra celor existente la etajele inferioare. Astfel eviți lucrări suplimentare de demolare și de construcție. 

 Suntem aici pentru a te ajuta 

Te copleșesc puțin toate aceste informații? Este absolut normal. Dacă ai nevoie de ajutor, apelează cu încredere la VELUX. Având o experiență de peste 80 de ani în a aduce lumina naturală și aerul curat în locuințe, am dezvoltat o mare varietate de produse și accesorii care să îndeplinească nevoile oricui. Dacă ai chef să vezi câteva idei suplimentare, accesează linkul de mai jos. 

Citește mai multe articole

Soluțiile de ferestre de mansardă VELUX vin cu beneficii suplimentare

Vezi care sunt acestea!

De ce să alegi VELUX?

Transformăm spațiile

Soluțiile noastre care promovează lumina naturală te ajută să câștigi spațiu suplimentar sub acoperiș și să aduci o valoare incomparabilă locuinței, bunăstării și modului în care utilizezi un spațiu.

Creșterea valorii imobiliare 

Ai siguranța că investiția ta în soluțiile de produse VELUX va spori valoarea proprietății, iar randamentul va fi unul considerabil.

Relaxare în propria casă

Prin gama noastră extinsă de rulouri și rolete exterioare, piese de schimb și servicii de reparație, ne asigurăm că ai parte de cea mai bună experiență posibilă.

Suntem aici să te ajutăm

Echipa noastră este dedicată să-ți asigure satisfacția totală din momentul în care ne-ai contactat pentru consiliere și până la momentul final al montării soluției.

Calitate fără compromis

Nevoile tale sunt cele care ne îndrumă. Din 1941, dezvoltăm și perfecționăm constant produsele și le realizăm astfel încât să dureze.

O alegere responsabilă

Îți poți îmbunătăți calitatea vieții apelând la soluții sustenabile, care îți fac bine atât ție, cât și planetei.