ESTE NECESARĂ: O ABORDARE NOUĂ A VIEȚII ÎN SPAȚII ÎNCHISE


Am reușit să ne izolăm de incertitudinile și disconfortul naturii sălbatice, însă acest lucru s-a dovedit a fi în prea multe rânduri o falsă victorie.


Ne petrecem 90 % din timp în spații închise, iar locuințele noastre sunt atât de bine izolate, încât nu pot intra suficient aer proaspăt și lumină diurnă. În prezent, 84 de milioane de europeni locuiesc în clădiri atât de umede și pline de mucegai, încât acestea reprezintă o potențială amenințare pentru sănătatea fizică și mintală. Aerul interior necorespunzător poate provoca o serie întreagă de boli, de la dureri de cap și ochi inflamați până la alergii, astm și afecțiuni mai grave. Oamenii sunt cu 40 % mai predispuși la astm, dacă locuiesc într-o casă cu umiditate și mucegai. 

Lipsa luminii solare directe cauzează, de asemenea, probleme de sănătate, cum ar fi deficiența de vitamina D, care poate contribui la senzația de oboseală, extenuare și proastă dispoziție. De asemenea, experții estimează că până la 30 % din populația Globului suferă de niveluri diferite de TAS (tulburare afectivă sezonieră sau depresie de iarnă). Cauza exactă a TAS nu este pe deplin înțeleasă, însă este adesea asociată cu expunerea redusă la lumina solară.
Fără a lua măsuri, aceste probleme se vor agrava. De aceea este atât de important pentru noi toți să regândim modul în care trăim în spațiile închise. De la indivizi la arhitecți, de la companii la guverne, noi toți avem responsabilitatea de a face tot ce ne stă în putință pentru a ne asigura că toate clădirile noastre prezintă un mediu sănătos. Trebuie să începem să construim diferit și trebuie să începem să trăim diferit.

Unele soluții sunt simple, altele sunt mai dificile, iar unele necesită schimbări fundamentale în societate. Însă acest lucru este realizabil – trebuie să acționăm acum, împreună.

CĂLĂTORIA CĂTRE UN MEDIU INTERIOR MAI SĂNĂTOS

De mai bine de 75 de ani, VELUX s-a dedicat îmbunătățirii calității vieții oamenilor, ajutându-i să se asigure că locuințele, spațiile de lucru și școlile beneficiază de suficientă lumină și aer proaspăt. Beneficiile pentru sănătate sunt acum confirmate științific, însă mai este mult până vom înțelege că lumina diurnă și aerul proaspăt nu sunt doar „dezirabile”, ci sunt „necesare”.
Din fericire, nu suntem singuri în această călătorie. Colaborăm cu alți lideri de piață la nivel global, din industria construcțiilor, pentru a face locuințe mai bune. Soluțiile noastre nu pot rezolva toate problemele generației Indoor, însă putem contribui prin a indica cea mai bună cale de urmat.


AERUL INTERIOR POATE FI DE CINCI ORI MAI POLUAT DECÂT CEL EXTERIOR

Indiferent unde locuiți, să deschideți o fereastră și să lăsați aerul proaspăt să pătrundă la interior este aproape întotdeauna de preferat în locul respirării aerului interior stătut.

LIPSA LUMINII NATURALE FACE CA 15 % DINTRE NOI SĂ NE SIMȚIM TRIȘTI

Puterea luminii diurne nu poate fi reprodusă în mod artificial. Avem nevoie de lumina soarelui pentru a ne simți energici și sănătoși.