Prețuim natura și suntem conștienți că dacă rămânem aproape de ea, putem să ne odihnim și să rămânem sănătoși. În același timp, stăm cu capul în jos multe ore pe zi, ne uităm la un ecran și pierdem contactul cu natura. Chiar și lucrurile mărunte, cum ar fi să privim cerul, ne pot ajuta să ne simțim mai aproape de natură. Capul sus, schimbă-ți perspectiva!

spune Noemi Ritea, Market Director VELUX România

RAPORTUL HEAD DOWNERS 2021

Raportul VELUX HEAD DOWNERS 2021 subliniază contradicțiile dintre felul în care percepem importanța de a fi în contact cu natura și propriile noastre obiceiuri, care adesea ne răpesc din timpul pe care ar trebui să-l petrecem în aer liber. Ne dorim ca aceste concluzii să influențeze alegerile zilnice; pentru a ne permite nouă și copiilor noștri să ne bucurăm de natură din plin, deoarece aceste alegeri au un impact asupra sănătății și bunăstării noastre viitoare. Generațiile tinere ar trebui să fie conștiente de importanța vitală a luminii naturale – acest lucru ne garantează că vor avea grijă de ea pe măsură ce înaintează în vârstă, folosindu-i resursele în beneficiul lor, pentru a face față mai bine la stres și la excesul de informații.

Sănătate mai bună

Natura poate reduce riscul de boli care implică stresul cronic și are un efect pozitiv asupra stării de bine. Lumina naturală ne îmbunătățește capacitățile cognitive și ne reglează ritmul circadian, lucruri care ne ajută să dormim mai bine. Iar atunci când privim plantele, cerul sau norii, senzația de oboseală se atenuează. Utilizarea ecranelor, lumina artificială a telefoanelor, a calculatoarelor și televizoarelor și postura proastă care rezultă din înclinarea constantă a capului în timp ce stăm cu ochii în ecrane au, de asemenea, un impact asupra sănătății noastre. Este important să reduci timpul petrecut în fața ecranului înainte de culcare, iar în drum spre serviciu sau școală să privești cerul, copacii și alți oameni pentru a-ți schimba perspectiva și a te simți mai bine.

Starea de spirit

Lipsa constantă de timp, supraîncărcarea cu noile tehnologii, obiceiurile proaste de zi cu zi, problemele cotidiene, precum și accesul excesiv la informații ne fac să nu mai vedem lumea din jurul nostru. Nu ne mai bucurăm de lucrurile mărunte din viață, cum ar fi să ne plimbăm zilnic, să ridicăm privirea spre cer, spre copaci și chiar spre alți oameni. Dacă pierdem legătura cu natura, pierdem și relațiile cu cei din jurul nostru. Faptul că trăim într-o lume a altgoritmilor și a ecranelor, nu înseamnă că ar trebui să trecem prin viață cu capul în jos. Când privim în sus, departe de lumile noastre digitale și spre lumea care ne înconjoară, observăm lucruri noi și facem mai multe observații proprii. Devenim mai deschiși – nu doar spre exterior, ci și față de alți oameni. Când suntem în natură, toate simțurile ni se activează.

Grija față de natură

Putem influența alegerile zilnice pentru a ne permite nouă și copiilor noștri să experimentăm natura la maximum, pentru că aceste alegeri au impact asupra stării noastre de bine, dar și asupra felului în care vom avea grijă de natură în viitor. Generațiile tinere ar trebui să fie conștiente de importanța vitală a lumii naturale – acest lucru ne garantează că vor avea grijă de ea pe măsură ce înaintează în vârstă, folosindu-i resursele pentru a face față stresului și excesului de informații, precum și altor probleme ale societății moderne.

Conectează-te cu natura acasă

Stilul nostru modern de viață înseamnă că stăm în interior mai mult decât strămoșii noștri și petrecem și mai puține ore afară în timpul iernii. Cu toții ne putem reconecta cu exteriorul în viața de zi cu zi - trebuie doar să aducem puțin din el în casele noastre. Lumina naturală crește productivitatea și ne reglează ritmul circadian, ceea ce ne ajută să dormim mai bine și ne ridică starea de spirit. Valorificarea luminii naturale de sus este o modalitate extrem de eficientă prin care poți obține un flux natural de lumină în casa ta. Devenim parte a naturii în timp ce privim ziua care se transformă în noapte și asistăm la schimbarea anotimpurilor. Chiar și la oraș, dacă privești cerul pentru o clipă, te vei simți mai bine și mai conectat cu exteriorul. În același timp, un spațiu plin de aer proaspăt este un spațiu plin de sunete și mirosuri din natură. Când deschizi ferestrele pentru aerisire, creezi un climat interior sănătos.