{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
planul șantierului
Arhitect: j + e architectes

Un grup de prieteni, care obișnuiau să studieze împreună arhitectura în Bretagne, au decis să construiască împreună o casă: trei familii, printre care Benjamin Jardel și Nicolas Epaillard, al căror birou, j + e architectes, a proiectat clădirea. Grupul a găsit și a cumpărat trei parcele adiacente la marginea orășelului Erdeven, destinate pentru trei case unifamiliale, și a inventat cu un nou tip de locuință.

Patru unități care găzduiesc trei apartamente, un spațiu comun și o zonă de birouri sunt separate de sere însorite. Vegetația constă dintr-o pajiște sălbatică în toate locurile comune, cu excepția grădinii de legume. Fiecare casă are propria grădină cu o terasă proiectată individual.

Proiectul a fost menit să fie inovator din toate punctele de vedere, începând de la primele schițe. Ecologic, cu emisii reduse de carbon, construit numai din materiale de proveniență locală, cu ajutorul viitorilor locatari. „Les Pieds Vertes” este o declarație împotriva nenumăratelor case unifamiliale noi și a copierii esteticii tradiționale.

Construirea unei astfel de case a necesitat mult efort în timpul fazei de planificare, deoarece reglementările din zonele de protecție a peisajului – Erdeven aflându-se într-una dintre ele – impun reguli stricte asupra volumelor și materialelor caselor construite. Din fericire, arhitecții j+e ar putea convinge autoritățile că șindrila din lemn și acoperișurile verzi se vor potrivi cu peisajul, precum și cu pereții albi și țigla ceramică specifice regiunii. Datorită înălțimii limitate a volumului și a unghiului obligatoriu de 45 de grade al acoperișului, construirea unei case cu două etaje a fost posibilă doar folosind ferestre de mansardă.

Locuință cooperativă în Erdeven, cu ferestre de mansardă VELUXArhitect: j+e architectes; Foto: Antoine Mercusot

Benjamin Jardel

arhitect și coproprietar al locuinței

În timpul procesului de proiectare, ne-am asigurat că fiecare cameră dispune de o intensitate corespunzătoare a luminii naturale. Soarele inundă camerele de zi, în timp ce ferestrele de mansardă VELUX asigură o cantitate adecvată de lumină naturală în dormitoare. Lumina naturală ne ține în permanentă în legătură cu mediul înconjurător, iar lumina soarelui dă viață construcției noastre.

Arhitect: j+e architectes; Fotografii: Fanch Galivel

Apartamentele combină avantajele tradiției și inovației, fiecare dintre ele oferind experiențe spațiale diferite. Pereții simpli din ipsos și materialele naturale pentru pardoseală - lemn sau linoleum - le permit locatarilor să-și exprime personalitatea.

Toate cele patru unități - trei apartamente și spațiul de birouri - acoperă două etaje, cel superior bazându-se doar pe ferestrele de mansardă VELUX. Arhitectul regional care a aprobat proiectul a văzut această soluție ca fiind singura opțiune care permite o formă de acoperiș tradițională lungă și dreaptă.

Grafică

Arhitect: j+e architectes; Foto: Fanch Galivel

Casa este împărțită în trei sere, stocând căldura provenită din radiația solară pentru a o returna în timpul nopții. Un sistem dual de ventilație, cu recuperare de căldură, precum și un strat gros de izolație, asigură un climat interior optim.

Reciclarea sau utilizarea resurselor biodegradabile este o regulă în întreaga casă: s-au folosit paie și cânepă pentru izolare, serele sunt irigate cu apă de ploaie colectată, șindrilele din lemn ale fațadei sunt netratate.

Produsele VELUX utilizate în acest caz
Fereastră de mansardă cu acționare electrică (GGL)
Detalii despre produs
Fereastră de mansardă VELUX (GGL)
Detalii despre produs

Detalii despre proiect

Proiect: Locuință cooperativă
Locație: Erdeven, Franța 
Arhitect: Benjamin Jardel și Nicolas Epaillard / J+e architectes
An: 2018
Fotografii: Antoine Mercusot / Franch Galivel