{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
planul șantierului
Arhitecți: Stifter + Bachmann

Răspunzând nevoilor sectorului turistic în creștere, guvernul provinciei Bozen a alocat 10 milioane de euro pentru construcția a trei colibe noi și renovarea celorlalte 22.

În 2013, Stifter + Bachmann a câștigat o competiție între opt birouri de arhitectură din regiune. Opiniile publicului cu privire la proiect au fost împărțite - însă un an mai târziu, arhitecții au putut începe să lucreze la proiectul de execuție. Construcția a început în iunie 2016 și a continuat cu într-un mod extrem de eficient în timpul verilor alpine scurte până în octombrie 2017.

În iunie 2018, noua cabană montană Sasso Nero și-a deschis porțile, creând vâlvă atât în cercurile de arhitectură și construcții, cât și în rândul excursioniștilor uimiți.

Parterul găzduiește bucătăria și o zonă mare de servit masa, cu trei ferestre mari pe care tâmplarul le-a construit pentru a se potrivi cu produsele VELUX montate lângă ele. Arată ca trei picturi distincte - cu un zid de piatră, cu platoul din nord și cu vârful muntos din apropiere.

Proiectarea ferestrelor ca picturi a dus la o amplasare foarte atentă a ferestrelor.

Dormitoarele de la primul și al doilea etaj, fiecare cu o fereastră tip pictură, sunt dotate în mod eficient cu paturi supraetajate. Mansarda găzduiește o cameră mare cu un rând întreg de saltele pe podea.

Refugiu Alpin în Bozen, cu ferestre de mansardă VELUXArhitecți: Stifter + Bachmann

Helmut Stifter

arhitect, Stifter+Bachmann

Nu există nicio diviziune între fațadă și acoperiș la această clădire. Are un acoperiș mare, astfel încât ferestrele de mansardă VELUX au fost prima noastră alegere. Am folosit aceleași ferestre de mansardă ca cele utilizate în casele unifamiliale din sat. Toți lucrătorii noștri erau familiarizați cu detaliile și asamblarea pe suprafețe îmbrăcate în cupru - majoritatea acoperișurilor din această zonă sunt realizate în acest stil.

Arhitecți: Stifter + Bachmann; Fotografii: Oliver Jaist

Structura, ambele podele și tavanele sunt realizate din panouri CLT (panouri din lemn laminat). Întregul interior, inclusiv mobilierul, este realizat în întregime din lemn de molid netratat.
Arhitecții și-au combinat know-how-ul cu experiența managerului vechii colibe.  unei intrări spațioase, Contribuțiile sale au dus la crearea cu garderobă, care permite alpiniștilor să-și descurce echipamentul în interior.

Parterul cuprinde o bucătărie și o zonă mare de living și de servit masa. Ferestrele înalte de 2 metri lasă lumina naturală să pătrundă în adâncimea încăperii.

Băile, uscătoarele și camerele de serviciu sunt amplasate pe două niveluri sub intrare, în timp ce spațiul cu dormitoarele se deschide pe două etaje spre vârfurile muntoase din împrejurimi. Ferestrele aranjate sub formă de panglică oferă fiecărui spațiu de dormit - cu două până la cinci paturi supraetajate în fiecare - lumină naturală și ventilație.

Grafică

Arhitecți: Stifter + Bachmann; Fotografii: Oliver Jaist

Pe măsură ce proiectul a fost publicat, o parte din opinia publică a fost surprinsă de formă și i-a acuzat pe arhitecți că nu au ținut cont de tradiție. Însă nu există o tradiție propriu-zisă a clădirilor alpine din Tirolul de Sud. Primele cabane montane au fost construite la sfârșitul secolului al XIX-lea de cluburile alpine germane și copiau casele burgheze urbane - construite doar cu piatră provenită din zonă. Stifter + Bachmann nu încercau să inventeze o nouă tipologie și nici să inventeze o estetică specială. Multe dintre caracteristicile spațiale spectaculoase ale cabanei, printre care panorama de 180 de grade și amplasarea ferestrelor, au fost rezultatul integrării precise în peisaj.

Produsele VELUX utilizate în acest caz
Fereastră de mansardă VELUX GGL
Detalii despre produs

Detalii despre proiect

Proiect: Cabane montane
Locație: Provincia Bozen, Italia 
Arhitect: Stifter + Bachmann
An: 2015 
Fotografii: Oliver Jaist