{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
planul șantierului
Arhitect: SPPA Architekten

Pe dealurile înverzite din cantonul Schaffhausen din nordul Elveției, nu departe de râul Rin, în mijlocul podgoriilor se află un vechi hambar. De patru secole a fost folosit atât la presarea vinului, cât și la culegerea viei. Nu numai clădirea în sine are valoare istorică, ci și modul în care este poziționată printre podgorii. În 2007, cooperativa producătorilor locali de vin a decis să investească în turism. În 2010, a avut loc un concurs pentru renovarea clădirii teascului, cu scopul de a îmbogăți locul istoric cu un program contemporan. Cooperativa avea nevoie de un nou spațiu multifuncțional pentru petreceri și evenimente, precum și de un mic restaurant cu așa-numita „vinotecă”.

SPPA Architekten a decis să păstreze vechiul hambar cât mai aproape de forma istorică. Nu s-au adăugat ferestre pe fațadă, doar ușa de intrare a fost înlocuită cu una nouă, concepută pentru a se potrivi cu scândurile de lemn de la exterior. O scenă și un mezanin de cealaltă parte a camerei flanchează încăperea, care încă nu este încălzită, dar dispune de o podea nouă, uniformă.

Vechiul teasc a fost mutat din colțul hambarului într-o nouă încăpere din beton, în partea de est a hambarului, pentru a putea fi admirat de trecători. Spațiul generos dintre această nouă încăpere și hambar duce la intrare și servește ca zonă în aer liber a restaurantului. La vest, există o intrare tehnică separată pentru bucătărie și personal. Noua parte subterană găzduiește, pe lângă un restaurant, o sală de evenimente, o bucătărie, toate facilitățile tehnice necesare: toate aliniate de-a lungul spectaculosului coridor, care evidențiază întrepătrunderea dintre clădirea nouă și cea veche.

Extinderea unei crame în Osterfingen cu ferestre de mansardă VELUXArhitect: SPPA Architekten; Fotografii: Jürg Zimmermann

Peter Trachsler

partener la SPPA Architekten

Deși poate părea extravagantă la prima vedere, ideea noastră a fost foarte rațională. Nu am vrut să concurăm cu clădirea existentă, deoarece ne place aspectul său masiv și solitar în peisaj. Așadar, am propus o „non-clădire”, o serie de încăperi în subteranul dealului din spatele hambarului.

Arhitect: SPPA Architekten; Fotografii: Jürg Zimmermann

„Lumina verticală a fost singura opțiune pentru proiectul nostru, o opțiune care ne place mult. Rândul de ferestre trebuia inițial să fie format din ferestre ovale. Pe măsură ce dezvoltam proiectul după câștigarea competiției, a trebuit să simplificăm lucrurile. Geamurile ovale au fost înlocuite de ferestrele de mansardă de la VELUX. Eram familiarizați cu produsele lor din proiectele anterioare: de vreme ce lucrăm în domeniul renovărilor, ne ocupăm de multe mansarde care au nevoie de lumină naturală. Aici, ferestrele de mansardă sunt așezate mult deasupra tavanului camerei, în tuburi, din cauza faptului că panta dealului este foarte abruptă. Le-am creat pentru o distribuție optimă a luminii, înclinate, astfel încât ferestrele de mansardă nu sunt vizibile aproape deloc din interior.”, explică arhitectul Peter Trachsler

Grafică

Arhitect: SPPA Architekten; Fotografii: Jürg Zimmermann

Spoturile electrice lungi sunt ascunse în pereții tuburilor, sporind cantitatea de lumină naturală și proiectând-o către expoziția de vinuri, poziționată de-a lungul peretelui nordic. De asemenea, aici forma îndeplinește mai multe funcții: pe lângă funcția principală, de expunere a vinurilor, peretele servește ca panou acustic și ascunde sistemul de ventilație. Tavanul din beton turnat cu precizie este, de asemenea, incrustat cu panouri acustice în culori asortate.

Produsele VELUX utilizate în acest caz
Fereastră de mansardă VELUX INTEGRA® GGU
Detalii despre produs

Detalii despre proiect

Proiect: Cramă 
Locație: Osterfingen, Elveția 
Arhitect: SPPA Architekten 
An: 2015
Foto: Jürg Zimmermann