{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
planul șantierului
Arhitectură: Architektur Strobl ZT GmbH

Povestea casei este foarte interesantă. A fost lovită de o bombă în timpul celui de-al doilea război mondial și reconstruită cu un nou acoperiș, poziționat mai jos și asimetric, care nu se potrivea cu linia formată de acoperișurile caselor învecinate. În 2008, nevoia de a renova vechea casă a inspirat tatăl și fiul să transforme cercetarea studenților într-un proiect.

A fost proiectat un nou acoperiș simetric pentru a se potrivi cu frontoanele din stânga și din dreapta, care - prin introducerea unui geam longitudinal de-a lungul întregii fațade - a creat posibilitatea ridicării tavanului în apartamentele de dedesubt.

Construcția peste o casă deja existentă implică o mulțime de limitări, în special în ceea ce privește structura și elementele de susținere. Tubulatura de ventilație trebuie să urce, iar extensia trebuie să fie plasată pe pereții portanți existenți. Deoarece locația se află în mijlocul orașului, era imperios necesar să se opteze pentru o construcție eficientă, prefabricată, care putea fi asamblată într-un interval scurt de timp. Strobl a decis să folosească panouri din lemn laminat (CLT) pentru acest proiect. Materialul este ecologic, plăcile sunt tăiate la dimensiuni din fabrică și asamblate pe șantier. Panourile din lemn laminat (CLT) sunt ușoare, ceea ce constituie un alt aspect important pentru extensiile de acoperiș în stil vechi.

Apartament în Graz, cu ferestre de mansardă VELUXArhitectură: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografii: Patricia Weisskirchner

Martin Strobl Jr.

Strobl Architektur

VELUX ne este partener de mult timp. Sigur, produsele sunt grozave, dar ceea ce apreciez cu adevărat este un partener cu care să vorbesc atunci când avem dubii cu privire la planificarea distribuției luminii naturale - am adăugat zonele iluminate datorită analizei realizate de VELUX.

Arhitectură: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografii: Patricia Weisskirchner

Crearea de camere scăldate în lumină nu este ușoară în zonele protejate, unde lucarnele nu pot depăși 50% din lungimea casei. Din fericire, o distribuție corectă a luminii naturale a fost luată în considerare foarte devreme în procesul de proiectare. Martin Strobl jr. descrie cum au decurs lucrurile: „Un reprezentant VELUX vizita biroul pentru a discuta despre un alt proiect. Primele planuri pentru Schillerstrasse erau întinse pe masă, așa că am discutat și despre ele. Un model 3D creat în instrumentul VELUX Daylight Visualizer a arătat că atât colțurile, cât și tavanul, nu erau luminate suficient.”

Grafică

Arhitectură: Architektur Strobl ZT GmbH; Fotografii: Patricia Weisskirchner

O nouă scară privată duce către lumină, la apartamentul spațios de la mansardă. Datorită reglementărilor privind forma acoperișului din orașul vechi, doar bucătăria are un perete vertical și o conexiune cu balconul. Toate celelalte camere sunt iluminate și ventilate din partea de sus.

Funcțiile au fost amplasate în jurul stâlpilor și conductelor existente, ceea ce a creat o tipologie interesantă a încăperilor. Dormitoarele sunt tradiționale; proporțiile lor amintesc de apartamentele de dedesubt. În mijloc se află o baie scăldată în lumină, care iluminează coridorul printr-o fereastră transversală. Coridorul și bucătăria deschisă se conectează cu zona deschisă de living și de servit masa, care este împărțită în două zone prin intermediul unor stâlpi, amintind de proporțiile clasice ale camerei.

Construcția din placaj de molid, vopsit în alb translucid, este vizibilă din interior, modelul său delicat înlocuind alte decorațiuni pentru pereți.

Produsele VELUX utilizate în acest caz
Fereastră de mansardă VELUX (GGL)
Detalii despre produs
Fereastră de mansardă cu acționare electrică (GGL)
Detalii despre produs

Detalii despre proiect

Proiect: Renovarea mansardei 
Locație: Graz, Austria 
Arhitect: Architektur STROBL ZT GmbH
An: 2015
Fotografii: Patrizia Weisskirchner/Oliver Wolf