{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitect: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. tehn.

Neulengbach, care se află la o oră de mers cu mașina de Viena, este un orășel înconjurat de dealuri și câmpuri liniștite. Vederile vaste către ele au fost un element esențial în proiectarea casei arhitectului Franz Karner. Un volum simplu a fost plasat de-a lungul marginii unui teren înclinat, prin ferestrele terasei sale se poate vedea până la un palat vechi din apropiere, la vest până la orizont, la 13 kilometri distanță.

Micul apartament modular, care dispune de o zonă de living aerisită, dormitor și baie, este accesat printr-o zonă de intrare separată, care îl conectează cu un atelier lung și o încăpere de depozitare. Toate cele trei volume sunt plasate pe o platformă de lemn care se ridică deasupra unei pajiști.

Ferestrele fațadei sunt poziționate doar acolo unde priveliștile sunt spectaculoase, iar câțiva pereți din stânga sunt utilizați pentru depozitare. Adăugarea ferestrelor de mansardă a fost soluția perfectă pentru a permite pătrunderea luminii naturale în casă, acolo unde era cea mai mare nevoie de ea.

Interiorul se îmbină perfect cu terasa, astfel încât zona de living se extinde în lunile de vară. Altfel, casa perfectă fără bariere este, după cum spune proiectantul, „cât de mică se poate, dar totuși suficient de mare”. Franz Karner descrie casa ca un spațiu cu o singură cameră, format din diferite zone dotate cu mobilier încorporat. Având inițial pregătire de tâmplar, el a desenat fiecare colțișor al casei.

,Locuință în Neulengbach, cu ferestre de mansardă VELUXArhitect: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. tehn.; Fotografii: Patricia Weisskirchner

Franz Karner

Arhitect

Încurajăm studenții noștri să se gândească la sustenabilitate încă de la început. În timpul cursului, ei descoperă importanța luminii naturale în proiectarea durabilă și învață cum să o măsoare în cadrul proiectelor lor folosind instrumentul Daylight Visualizer.

Arhitect: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. tehn.; Fotografii: Patricia Weisskirchner

Ferestrele de mansardă VELUX joacă un rol esențial în acest stil de viață: nu numai că permit pătrunderea luminii, dar facilitează și un schimb rapid de aer în interior. Datorită ferestrei mari din acoperiș, de deasupra aragazului, bucătăria devine un loc în aer liber, unde aerul cald și mirosurile emanate în timpul gătitului se ridică și ies din încăpere. Această fereastră este cea mai mare și permite, de asemenea, răcorirea casei după o zi lungă și toridă de vară.

Grafică

Arhitect: Franz Karner Arch. Dipl.Ing. Dr. tehn.; Fotografii: Patricia Weisskirchner

Când a venit vorba să-și proiecteze propria casă, arhitectul a făcut o simulare cu lumina naturală, așa cum fac studenții săi. Datorită experienței acumulate - colaborează cu VELUX de șapte ani încoace - cantitatea de lumină naturală care pătrunde în clădire a ieșit așa cum și-a imaginat. De asemenea, interiorul clădirii arată exact așa cum promiteau imaginile generate de instrumentul Daylight Visualizer. Un an și jumătate de planificare atentă și alegerea unei construcții din lemn au permis finalizarea construcției în doar cinci luni. În fapt, a durat doar câteva zile pentru a ridica zidurile exterioare ale clădirii. Planul lui Franz Karner pentru acest proiect este foarte diferit de cel al multor arhitecți: el nu a vrut să lase urme pentru totdeauna. A creat o locuință luminoasă și confortabilă, care va rezista în timp, consumând o cantitate minimă de energie, atâta timp cât cei doi locatari vor avea nevoie de ea.

Produsele VELUX utilizate în acest caz
Fereastră VELUX pentru acoperiș tip terasă CVP
Detalii despre produs

Detalii despre proiect

Proiect: Casă unifamilială
Locație: Neulengbach, Austria 
Arhitect: Franz Karner
An: 2015
Fotografii: Patrizia Weisskircher/Franz Karner