Proiect de construcție nouă care prezintă ferestrele de mansardă VELUX - clădire istorică lângă Essen
{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitect: Sigurd Larsen, arhitect la Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Dortmannhof este o clădire remarcabilă: situată pe terenul celebrului complex industrial Zeche Zollverein, cunoscut pentru rolul său cultural și arhitectura modernă excepțională, folosit totuși de la construcția sa, din 1791, în scopuri de locuire și agricole.

Este una dintre puținele clădiri de acest tip, combinând apartamente și un hambar, conectate printr-o intrare centrală, sub un singur acoperiș.

Doi muzicieni s-au îndrăgostit de clădire în timp ce își căutau o locuință în care să răsune muzica și să găzduiască oaspeți și au decis să o transforme în casa visurilor lor. Sarcina nu a fost ușoară, întrucât clădirea este protejată de legi stricte.

Căutarea lor de birouri inovatoare i-a condus la Sigurd Larsen, a cărui „Roofhouse” daneză - toate concentrate din lumina de sus - a fost apreciată și premiată la nivel internațional.

Restricțiile au fost mult mai provocatoare decât într-un proiect mediu, deoarece volumul și fațadele trebuiau să rămână intacte. Limitele pentru ceea ce era permis erau foarte rigide, procesul - cu o mulțime de autorități implicate - a durat peste doi ani.

Reglementările locale au permis doar adăugarea a două ferestre de mansardă, fără izolație exterioară și fără deschideri suplimentare.

Provocarea a dus la o soluție excepțională, inovatoare, atât pentru arhitecți, cât și pentru clienți, au recunoscut frumusețea clădirii istorice.

Proiect de construcție nouă care prezintă ferestrele de mansardă VELUX - clădire istorică lângă Essen
Arhitect: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografii: Christian Flatscher

Sigurd Larsen

arhitect la Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin

Clădirea istorică este alcătuită din mai multe intrări și conexiuni interne care au permis desfășurarea simultană a diferitelor activități agricole. Aceste caracteristici au fost păstrate, permițând vieții de familie, creativității și muncii să coexiste într-o manieră similară

Arhitect: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografii: Christian Flatscher

Arhitecții nu au izolat întregul volum, ci doar părțile destinate locuirii. Motivele pentru acest lucru nu au fost în totalitate de natură economică și ecologică: această soluție a permis, de asemenea, menținerea vizibilității structurilor vechi și frumoase. Deoarece pardoseala originală, superbă, din piatră neagră, a fost păstrată, casa este încălzită cu câteva calorifere tradiționale.

Datorită ferestrelor moderne, noua clădire este mai călduroasă decât cea veche în timpul iernii – iar aerul fierbinte și stătut este evacuat prin acoperiș. Poziția ferestrelor VELUX amplasate sus în volum asigură o circulație optimă a aerului.

Volumele proiectate s-au dovedit a fi o soluție perfectă pentru toate problemele: nu au fost necesare măsuri acustice suplimentare în camerele de muzică, deoarece nu există pereți paraleli.

Problema izolației împotriva incendiilor a fost rezolvată prin adăugarea placării ignifuge Fermacell pe construcția din lemn.

Grafică

Arhitect: Sigurd Larsen Design & Architecture Berlin; Fotografii: Christian Flatscher

Proiectele seamănă cu un sat în miniatură din interiorul volumului istoric: curțile și terasele dintre volume constituie o multitudine de căi între spații, mărind zona de locuit în lunile mai calde.

Clienții aveau nevoie de o cameră de muzică cu spațiu suficient pentru un public mic, de un apartament, precum și de o unitate separată pentru oaspeți.

A fost păstrată o structură de labirint pentru casă, cu toate scurtăturile sale. Hambarul și șura pentru fân au fost înlocuite cu camere noi, deosebite, însă au fost păstrate și integrate în pereți multe elemente vechi, inclusiv jgheaburile de hrănire.

Produsele VELUX utilizate în acest caz
Fereastră de mansardă VELUX GGL
Detalii despre produs

Detalii despre proiect

An:  Dortmannof 1791, extensie internă finalizată în 2020
Locație: Essen, Germania
Arhitect:  Sigrud Larsen Design & Architecture, Berlin
Suprafață:  350 mp
Fotografii: Christian Flatscher