Locuință unifamilială
Austria

Transformarea unui hambar vechi într-o casă modernă a oferit unei familiei austriece o locuință care conectează nu doar generațiile între ele, dar  și tehnologia de economisire a energiei cu arhitectura tradițională.

Este ușor de înțeles de ce o familie tânără și-ar dori să se stabilească în Auerstal. Acest sat aflat în regiunea viticolă Weinviertel din Austria se caracterizează prin case dense și apropiate unele de altele în centrul satului, o alee frumoasă de-a lungul căreia sunt poziționate pivnițele de vin și un peisaj superb.

La marginea satului, familia Döllinger-Tsao formată din trei membrii s-a stabilit cu scopul de a transforma un vechi hambar într-o casă nouă care îi va ține aproape de locuința părinților proprietarului.

Deoarece tratează mediul înconjurător cu respect, familia a luat legătura cu arhitectul Martin Rührnschopf, arhitect recunoscut pentru abordarile sale sensibile ale arhitecturii ecologice.

Tratând în mod holistic energia, confortul interior și mediul înconjurător, echipa de proiect a demarat proiectul de transformare a hambarului într-o Casă Activă low- tech. Spațiul mic, adăpostit între cele două clădiri existente, a inclus inițial un hambar. Noua structură trebuia să ofere condiții moderne de locuit, totodată arătând respect pentru trecut.

Nu a devenit nici o "casă modernă", nici o casă de la țară vizibil modificată..

sapune arhitectul Martin Rührnschopf.

În locul vechiului hambar, arhitectul Rührnschopf a creat o locuință de 129 m2, care păstrează aspectul original, dar care are integrate elemente moderne. Finalizată în 2013, interpretarea contemporană a hambarului este vizibilă și la interior  - prin piloni, prin elementele structurale de susținere, prin grinzile din tavan și prin acoperișul realizat în totalitate din lemn.

În interior, o parte din suprafața peretelui a fost îmbrăcată în cărămizile originale din lut, salvate după demolare, fapt ce reprezintă o formă de tribut adusă construcției originale.

Arhitectul a reținut și reinterpretat elemente funcționale tradiționale, precum fantele de ventilație și ușile glisante, care deschise, permit familiei să aibă acces cu ușurință la stradă, iar închise le oferă intimitate. După cum era planificat, casa-zu este conectată la casa părinților aflată în imediata apropiere.
 

Echipa de proiectare s-a concentrat asupra iluminării diferitelor zone din casă cu lumină naturală suficientă, chiar și în zilele înnorate, cețoase, care sunt destul de frecvente în regiunea Weinviertel în sezonul de toamnă-iarnă.

O combinație de ferestre verticale de dimensiuni mari amplasate pe partea sudică cu ferestre de mansardă bine amplasate pe acoperiș garantează o lumină abundentă, uniformă și naturală, contribuind la un interior primitor și spațios. Combinația de lumină naturală, pereți albi, lemn de de culoare deschisă și pardoseala din beton creează o atmosferă luminoasă fascinantă.

Ferestrele de mansardă sunt prevăzute cu rulouri electrice translucide, programate să se ruleze automat în diminețile de vară.
Familia Döllinger-Tsao nu a dorit să monteze un sistem de ventilație mecanică. Așadar, la etapele inițiale ale proiectării, Rührnschopf a determinat poziționarea ideală a ferestrelor de fațadă și a ferestrelor de mansardă care ar asigura necesarul de lumină și de aer proaspăt.

Ferestrele de fațadă cu motoare ascunse acționează ca niște deschideri de alimentare cu aer, în timp ce ferestrele de mansardă VELUX cu acționare de la distanță, de asemenea, cu motoare ascunse, permit aerului să iasă în mod eficient în sus. Sistemul de ventilație naturală care rezultă se numește efect de horn și oferă beneficii maxime fără consum de energie - și tehnologii minime.


 Ferestre VELUX cu acționare de la distanță®

  • Control automatizat
  • Cu acționare electrică sau solară
  • Aer proaspăt și climat interior mai sănătos

Dacă îți dorești confort deplin, ferestrele de mansardă VELUX INTEGRA® sunt răspunsul dorințelor tale. Ferestrele VELUX INTEGRA îți permit controlul de la distanță prin intermediul unui întrerupător de perete wireless. Un senzor de ploaie premontat va închide auutomat fereastra dacă începe să plouă. Alege între operare electrică sau solară și bucură-te de confort. Mai mult, ferestrele tale electrice sau solare VELUX INTEGRA® sunt pregătite pentru o casă inteligentă, deoarece sunt compatibile cu kitul de control climatic VELUX ACTIVE with Netatmo.

Rulouri exterioare parsolare

  • Reducere a căldurii
  • Material transparent
  • Se montează din interior 

Ruloul exterior parasolar VELUX oprește razele soarelui să atingă suprefața geamului, iar astfel geamul nu se mai încălzește. Poate reduce temperatura din interior până la 5 grade C.  menține o temperatură confortabilă pe parcursul zilei. Materialul este transparent, astfel încât te poți bucura în continuare de priveliște.

Familia de produse VELUX cu acționare de la distanță®

Familia de produse VELUX INTEGRA® conține un portofoliu de ferestre de mansardă, rulouri decorative și parasolare cu acționare electrică sau pe baza energiei solare, care fac viața utilizatorului ferestrei de mansardă VELUX mult mai ușoară, mai confortabilă.