Școala Ordrup: un climat mai bun pentru învățare
cu ajutorul luminii naturale
Danemara

Reconstruirea școlii Ordrup a adus, printre altele, îmbunătățirea calității aerului. Ferestrele de mansardă, controlate automat au creat un climat interior plăcut și o arhitectură care literalmente face profesorii sa-și dea jos pantofii.



În vara anului 2015, clasele de la etajul 3 din școala Ordrup au fost reconstruite.           A fost rezultatul unui efort de a îmbunătăți climatul interior. 
Înainte de reconstruire, profesorii și studenții se plângeau de dureri de cap și oboseală. Fostul director Jan Hansen spunea:

“Când ai o astfel de stare, nu ești foarte productiv - și cu siguranță nu ai o stare propice pentru învățat.” 

Profesorul Michael Svensson a avut parte de această problemă:
“Câteodată, pur si simplu îi rog pe elevi să iasă pentru puțin timp din clasă.” 

Svenson își amintește:
“Elevii își pierdeau repede concentrarea. Oboseam și eu la rândul meu.”

Management-ul școlii a contactat compania VELUX Danemarca, ...știau că ...aceasta s-a ocupat de o reconstrucție a unei școli dintr-o municipalitate nordică.

Atenția acordată mediului de lucru, consumului de energie și economiilor au dus la reconstruirea școlii cu ajutorul instalării ferestrelor VELUX controlate automat.

Soluția aleasă nu numai că a rezolvat problema climatului interior nesănătos, dar a fost și mult mai ieftină decât ventilarea mecanică. În plus, renovarea a avut ca efect mărirea ferestrelor din sala de clasă, deci si a spațiului, care a fost echipat cu bănci mai mici.

Rezultatele au fost mulțumitoare. Vedem îmbunătățiri ale temperaturii, ale nivelului de CO2 și, prin urmare, avem un mediu bun de învățare

Tine R. Jensen, municipality engineer

Profesorul Michael Svensson este foarte mulțumit: "Aerul se simte mai placut, nu se mai simte umiditatea" spune acesta, adaugând faptul că elevii înșiși au simțit beneficiile climatului interior îmbunătățit: "În experienta mea, sunt mult mai calmi si mai relaxați, acum." 
 

De asemenea, el apreciază spațiul creat sub ferestre:
Câteodată, între cursuri, mă descalț și mă așez acolo. Apoi îmi pun picioarele pe perete. Școala este, în general destul de grea și de serioasă, așa că, uneori trebuie să mai gândim și out of the box.
 

Fapte: 

Școala Ordrup este o școală de stat localizată în municipalitatea Gentofte, aproximativ la 10 km nord de capitala daneză, Copenhaga.

Renovarea a inclus:

Montajul a 27 ferestre de mansardă VELUX Integra, distribuite între 5 săli de clasă și un hol. Telecomenzi în fiecare clasă.
Mărirea suprafeței vitrate în cazul jumătății ferestrelor existente, astfel, crearea de extra spații sub ferestrele de mansardă.