Școala Langebjerg: un viitor luminos
Danemarca

Clasele erau întunecate, iar în interior se simțea aerul închis. Tiglele de pe acoperiș erau crăpate. Dar, când s-a decis ca școala Langebjerg să fie supusă unui proces de renovare cu ajutorul ferestrelor de mansardă, soluția s-a dovedit a fi atât confortabilă, cât și modernă, actuală.

Timpul nu a fost blând cu școala Langebjerg. Construită în 1980, clădirea avea un aspect modern, dar clasele nu erau potrivite pentru zile îndelungate de școală și pentru un program flexibil de studiu. În plus, în 2013, acoperișul dădea semne că avea nevoie de renovare. 
Atât profesorii, cât și elevii au simțit aceste deficiențe. Lene Mossin, care predă istorie, daneză și muzică la școală Langebjerg, era îngrijorată în mod special de calitatea scăzută a aerului din clase. În zilele cu un program mai lung, aerul din sălile de clasă se simțea uscat și neventilat. Lene Mossin a încercat să combată acest aspect deschizând ferestrele de fațadă, dar: „Elevii se plângeau ca le este frig,” spunea aceasta.

În ori ce caz, școala Endrup situată în apropiere, a reușit să rezolve aceste probleme ale climatului interior, similare cu cele ale școlii Langebjerg. Clădirea acestei școli a fost renovată cu ferestre de mansardă, spre încântarea profesorilor și a elevilor.
Hans Frøslev, directorul școli Langebjerg, a vizitat școala renovată pentru a se inspira:

Interioul a fost în mod cert îmbunătățit, în termeni de lumină naturală și aer proaspăt. Acestea contează cel mai mult pentru mine, în special datorită zilelor lungi de școală.

Hans Frøslev, Directorul Școlii Langebjerg

Școala Lengejerg a decis să se implice într-un proces de renovare majoră. Acoperișul corpului de nord al școli a fost înlocuit și au fost adăugate elemente suplimentare de izolație. Noul acoperiș este echipat cu 59 ferestre de mansardă VELUX cu acționare de la distanță.

Înainte
După

Ferestrele cu acționare de la distanță sunt acționate cu telecomanda, dar pot fi programate să se deschidă/ închidă automat datorită unui senzor de CO2. Rulourile parasolare previn lumina orbitoare și supraîncălzirea în zilele calde, minimizând în același timp pierderile de căldura în zilele reci.

După ce camerele au fost date în folosință, nivelul luminii naturale a fost aspectul cel mai apreciat în rândul elevilor: Înainte, când sălile de clasă erau întunecoase, ne simțeam cumva "închiși", explică Eric, un elev în vârstă de 10 ani, în timp ce colegul lui Nasrin adaugă: "Acum este mai ușor să găsești un loc în clasă când trebuie să lucrez."

Profesoara Lena Mossin este mulțumită de renovare: „Prima dată când am intrat în noile clase, primul gând a fost‚ ‘wow, este fantastic!’.”

Fapte

Școala Langebjerg este situată în minicipalitatea Fredensborg, la aproximativ 40 km la nord de capitala daneză Copenhaga.  

În 2014, școala și minicipalitatea s-au implicat în procesul de renovare a șase clase, un hol, grupuri sanitare și o cameră pentru activități comune situată în partea de nord a clădirii. 

Factorul de lumină naturală

Un factor de lumină de sub 2%, în general, presupune o încăpere întunecoasă, unde iluminatul electric este utilizat în mod frecvent, în timp de un  interior cu un factor de lumină de peste 5% va arăta mult însorit.

Simulările au fost efectuate cu ajutorul programului Daylight Visualizer 2, un soft dedicat analizei și designului luminii naturale. Pentru mai multe detalii și pentru a descărca programul, vizitați http://viz.velux.com.


Produsele utilizate în acest proiect

 Ferestre VELUX cu acționare de la distanță®

  • Control automatizat
  • Cu acționare electrică sau solară
  • Aer proaspăt și climat interior mai sănătos

Dacă îți dorești confort deplin, ferestrele de mansardă VELUX INTEGRA® sunt răspunsul dorințelor tale. Ferestrele VELUX INTEGRA îți permit controlul de la distanță prin intermediul unui întrerupător de perete wireless. Un senzor de ploaie premontat va închide auutomat fereastra dacă începe să plouă. Alege între operare electrică sau solară și bucură-te de confort. Mai mult, ferestrele tale electrice sau solare VELUX INTEGRA® sunt pregătite pentru o casă inteligentă, deoarece sunt compatibile cu kitul de control climatic VELUX ACTIVE with Netatmo.

Rulouri opace

  • 99,9% efect de întunecare
  • Poziționare flexibilă
  • 24 de culori și modele diferite
  • 18 modele deosebite în Colecția pentru copii

Colecția de rulouri opace VELUX oferă cel mai înalt grad de protecția împotriva luminii, atât ziua cât și noaptea. Ideale pentru dormitoare, atât pentru un pui de somn din timpul zilei sau pentru un somn odihnitor din timpul nopții.

Familia de produse VELUX cu acționare de la distanță®

Familia de produse VELUX INTEGRA® conține un portofoliu de ferestre de mansardă, rulouri decorative și parasolare cu acționare electrică sau pe baza energiei solare, care fac viața utilizatorului ferestrei de mansardă VELUX mult mai ușoară, mai confortabilă.

Rulouri exterioare parsolare

  • Reducere a căldurii
  • Material transparent
  • Se montează din interior 

Ruloul exterior parasolar VELUX oprește razele soarelui să atingă suprefața geamului, iar astfel geamul nu se mai încălzește. Poate reduce temperatura din interior până la 5 grade C.  menține o temperatură confortabilă pe parcursul zilei. Materialul este transparent, astfel încât te poți bucura în continuare de priveliște.

Produse de montaj

Există o gamă foarte variată de rame de etanșare și de produse de montaj VELUX pentru un montaj profesionist, rapid, simplu și sigur al ferestrei de mansardă. Toate produsele originale VELUX sunt compatibile între ele;de aceea montajul ferestrei de mansardă în acoperiș este întotdeauna etanș și sigur, iar aspectul din interior, dar și din afară este unul elegant și închegat. 

Contactează-ne: