Great Gulf Active House
Canada

Peisajul natural canadian este pe cât de frumos, pe atât de dur. Construcția unei locuințe trebuie adaptată acestor  condiții - atunci când este făcută cu succes, rezultatul este o locuință atât confortabilă, cât și sustenabilă.

Caracterizată de o expresie arhitecturală modernistă și proiectată astfel încât costurile de întreținere și de exploatare să fie cât mai reduse, Casa Activă Great Gulf a fost concepută pentru confortul și starea de bine din interior. Procesul de proiectare a avut la bază principiul legat de modul în care lumina naturală poate îmbunătăți viața de zi cu zi printr-o experiență captivantă.

Casa Activă Great Golf se evidențiază, înainte de toate, prin folosirea strategică a luminii naturale, cunoscută pentru beneficiile semnificative asupra stării noastre bine; stimulează concentrarea, eficiența și starea de spirit. Abundența luminii naturale înseamnă, aproape că elimină pe timpul zilei nevoia de a mai aprinde lumina.

Echipa de proiectare a folosit studii de evaluare a luminii naturale pentru a modela toate zonele și pentru a se asigura că fiecare spațiu primește suficientă lumină naturală. Aceasta a permis arhitecților să aleagă cele mai eficiente dimensiuni de ferestre și cele mai bune locații unde ferestrele de mansardă să fie amplasate. Rezultatele sunt uluitoare. Arhitecții au reușit să maximizeze atât lumina directă cât și cea indirectă, în timp ce planul deschis și protecția balustradelor realizată din sticlă ajută la răspândirea luminii naturale în întreaga clădire.

Trăim în interior în cea mai mare parte a timpului, dar ființele umane încă mai tânjesc după lumină, aer și deschiderea către aer liber. Așa suntem creați. Soarele, aerul proaspăt și spațiile frumoase au un efect măsurabil asupra trupurilor și minților noastre,

spune Tad Putyra, CEO alGreat Gulf Homes, Divizia Low-Rise.

Îndepărtarea barierelor vizuale dintre spațiile de locuit a dus la crearea impresiei unei case mult mai încăpătoare față de cei 3.200 metri pătrați reali. Planul deschis se bazează pe două axe intersectate care maximizează ventilația naturală, reducând astfel nevoia de aer condiționat.

Panourile solare instalate pe fațada zonei de sud contribuie la producerea apei calde menajere, în timp ce un sistem de colectare a apei de ploaie reduce nevoia de apă menajeră pentru stropirea gazonului și pentru toalete.
Așa cum a sperat echipa, multe dintre conceptele găsite în această casa demonstrativă au fost deja implementate în alte câteva locuințe din Great Gulf.