Școala Endrup
Danemarca

Reconstrucția a două săli de clasă pentru preșcolarii de la școala Endrup a oferit posibilitatea de a crea un mediu de învățat sănătos pentru copii, dar și de a implementa tehnologii noi, eficiente din punct de vedere energetic. În acest sens, echipa de proiect a sperat să creeze un spațiu mai bun pentru învățare și predare - și pentru conectarea cu natura.

Școala Endrup, o școală de stat, a fost construită spre finalul anilor 1970 și este amplasată în Fredensborg, în estul Danemarcei. Incluzând o serie de clădiri joase, care oferă aproximativ 7.000 de metri pătrați de spațiu interior, sălile de clasă includ 450 de elevi și 52 de cadre didactice, care se bucură în mod frecvent de frumoasa zonă rurală și împrejurimile liniștite ale parcului din jurul Palatului Fredensborg.

Până de curând, în cele două săli de clasă destinate preșcolarilor, lipseseau cu desăvârșire atât lumina naturală, cât și aerul curat - doi factori care s-au dovedit a spori bunăstarea, concentrarea și, în consecință, capacitatea de a învăța. Clasele erau întunecate, ferestre de fațadă generau schimbări de temperatură neplăcute, iar profesorii și elevii sufereau de o calitate slaba a aerului, care provoca disconfort și oboseală. Școala a apelat la municipalitatea din Fredensborg pentru ajutor.

În colaborare cu Grupul VELUX, municipalitatea a venit cu o soluție. Instalarea ferestrelor de mansardă echipate cu software care permite controlul și ventilația automate ar oferi săli de clasă, cu aer curat, fără fluctuații mari de temperatură. "Ne-am dorit o soluție care să ventileze camerele, să coboare temperatura și să ilumineze mai bine", explică arhitectul Knud Jensen.

Înainte
După

Astăzi, studenții și profesorii au relatat că se simte o diferență majoră în atmosfera claselor, iar elevii, nu numai ca se bucură de lumina naturală revigorantă și de aer proaspăt, dar se simt mai conectați cu natura înconjurătoare. Proiectul școlii Endrup a fost, de asemenea, o sursă de inspirație și bună practică pentru renovarea în 2014 școlii Langebjerg.

Am observat când soare strălucește și când se schimba vremea. Înainte, camerele erau doar întunecate. Soarele mă face pur și simplu fericită și asta este o stare care mi-ar plăcea să o transmit mai departe elevilor mei.

Kirsten Hansen, profesor la preșcolari, Școala Endrup

Spații transformate de lumina naturală

Știind importanța luminii naturale pentru ritmul biologic, starea de bine, performanța și abilitatea de a învăța a oamenilor, echipa de proiect a făcut din lumina naturală un punct esențial pentru procesul de renovare.

Factorul de lumină naturală (DF) este un indicator comun și ușor de folosit pentru cantitatea de lumină naturală într-o încăpere. Acesta exprimă procentul de lumină naturală din interiorul unui spațiu, comparat cu cantitatea de lumină din exteriorul clădirii, în condițiile unui cer întunecat. Cu cat este mai mare factorul de lumină naturală, cu atât este mai multă lumină în încăpere. Camere cu un factor de lumină naturală mediu de 2% sunt considerate luminoase, iar o cameră va fi foarte luminoasă dacă are un factor mediu de lumină naturală de 5% sau mai mult.

Pentru a ajunge la un coeficient de luminozitate ideal pentru clasele Școlii Endrup, echipa de proiect a performat simulări pe calculator cu ajutorul programului VELUX Daylight Visiulizer 2, un software dedicat analizei cantității de lumină naturală dintr-un spațiu interior. 

Înainte de renovare, factorul de lumină naturală din clase era foarte scăzut – fiind cuprins între aproximativ 0.8% și 1.1% - și astfel, era nevoie de lumină artificială pe tot parcursul zilei. Adăugarea ferestrelor de mansardă VELUX a făcut să crească factorul de luminozitate între 3.7% și 5.7%, iar distribuția luminii în clasa a devenit mai egală.

Schimbarea a transformat sala de clasă, iar profesoarele Kirsten Hansen și Annette Lehmann sunt încântate. ”Acum clasa este luminoasă și primitoare,” explica Annette, iar Kristen adaugă ”înainte, trebuia să aprindem mereu lumina, acum, avem nevoie de asta foarte rar. De asemenea, fereastra de mansardă creează senzația de tavan mai înalt.” 

Lumina naturală din clasa proaspăt renovată a redus cu până la 30% consumul luminii artificiale. Un alt câștig este și aportul solar util din timpul iernii, fapt care reduce semnificativ costurile cu consumul energetic al clădirii.

 

Ventilație

Noile ferestre de mansardă VELUX au rezolvat în mod eficient problema calității scăzute a aerului, Annette și Kirsten fiind foarte mulțumite de controlul automat al acestora și de ventilație. Având câte 28 de elevi de care trebuie să aibă grijă în fiecare clasă, profesoarele au timp foarte puțin la dispoziție pentru a aerisi spațiul, iar înainte de renovare, pur și simplu uitau.

”Acum, un software ne asigură că aerul este reîmprospătat în timpul pauzelor și oricând este nevoie. Un dispozitiv monitorizează dioxidul de carbon din clasă, iar dacă aerul trebuie reîmprospătat, ferestrele se deschid automat. De asemenea, ele se închid automat odată ce aerul este complet reîmprospătat sau dacă începe să plouă,” explică Annette. 

”Climatul interior este mult mai plăcut acum că aerul este reîmprospătat prin ferestre de mansardă. Iar, în sălile de clasă nu se face atât de frig ca atunci când aerul era schimbat prin ferestrele de fațadă”, adaugă Kristen. 

 

O nouă relație cu exteriorul

Montarea ferestrelor de mansardă în școală a fost demarată cu principalul motiv de a îmbunătății calitatea aerului. Dar, acest fapt s-a dovedit că a adus după sine și alte beneficii. În primul rând, ferestrele au dat posibilitatea profesorilor și elevilor să se bucure de împrejmuiri într-un alt fel. Înăuntrul clasei pline, nu trebuie să urmărești elevii pentru mult timp pentru a-ți da seama că aceștia se bucură de noua priveliște de afară. Privitul pe fereastră pare o distragere bine venită, atunci când elevii de 5 și 6 ani au nevoie de o pauză.


Produse folosite în acest proiect

 Ferestre VELUX cu acționare de la distanță®

  • Control automatizat
  • Cu acționare electrică sau solară
  • Aer proaspăt și climat interior mai sănătos

Dacă îți dorești confort deplin, ferestrele de mansardă VELUX INTEGRA® sunt răspunsul dorințelor tale. Ferestrele VELUX INTEGRA îți permit controlul de la distanță prin intermediul unui întrerupător de perete wireless. Un senzor de ploaie premontat va închide auutomat fereastra dacă începe să plouă. Alege între operare electrică sau solară și bucură-te de confort. Mai mult, ferestrele tale electrice sau solare VELUX INTEGRA® sunt pregătite pentru o casă inteligentă, deoarece sunt compatibile cu kitul de control climatic VELUX ACTIVE with Netatmo.

Rulouri opace

  • 99,9% efect de întunecare
  • Poziționare flexibilă
  • 24 de culori și modele diferite
  • 18 modele deosebite în Colecția pentru copii

Colecția de rulouri opace VELUX oferă cel mai înalt grad de protecția împotriva luminii, atât ziua cât și noaptea. Ideale pentru dormitoare, atât pentru un pui de somn din timpul zilei sau pentru un somn odihnitor din timpul nopții.

Familia de produse VELUX cu acționare de la distanță®

Familia de produse VELUX INTEGRA® conține un portofoliu de ferestre de mansardă, rulouri decorative și parasolare cu acționare electrică sau pe baza energiei solare, care fac viața utilizatorului ferestrei de mansardă VELUX mult mai ușoară, mai confortabilă.

Rulouri exterioare parsolare

  • Reducere a căldurii
  • Material transparent
  • Se montează din interior 

Ruloul exterior parasolar VELUX oprește razele soarelui să atingă suprefața geamului, iar astfel geamul nu se mai încălzește. Poate reduce temperatura din interior până la 5 grade C.  menține o temperatură confortabilă pe parcursul zilei. Materialul este transparent, astfel încât te poți bucura în continuare de priveliște.

Produse de montaj

Există o gamă foarte variată de rame de etanșare și de produse de montaj VELUX pentru un montaj profesionist, rapid, simplu și sigur al ferestrei de mansardă. Toate produsele originale VELUX sunt compatibile între ele;de aceea montajul ferestrei de mansardă în acoperiș este întotdeauna etanș și sigur, iar aspectul din interior, dar și din afară este unul elegant și închegat.