{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitect: Ketill Skogholt; Fotografii: Anniken Zahl Furunes

Situate în complexul rezidențial Stjørdal Active House din afara orașului norvegian Trondheim, cele șase case urbane formează două rânduri de case terasate, înconjurate de natură. Lemnul - unul dintre principalele materiale utilizate pentru construcția acestor case, folosit ca material de construcție în Norvegia de secole - a fost obținut din surse locale.

Fiecare casă urbană are o suprafață de 138 m2, repartizați între două etaje pe o parcelă îngustă și profundă. În timp ce adâncimea permite un aspect economic și economii de energie, ferestrele de mansardă sunt cruciale pentru a asigura suficientă lumină și un climat interior sănătos.

Cu trei dormitoare, o spălătorie convenabilă și o terasă spațioasă, fiecare unitate are o serie de facilități pentru familii de diferite dimensiuni și cu stiluri de viață diverse. Punctul central al casei este încăperea mare de la etajul superior, care are rol de bucătărie și sufragerie. Aici, ferestrele de mansardă asigură lumină naturală de sus, iar ferestrele fațadei asigură o vedere superbă spre fiordul Trondheim. De asemenea, în camera de zi de la parter, locatarii se pot bucura de lumină naturală de sus. Datorită tunelului solar din tavan, lumina naturală pătrunde în cameră, reducând astfel necesitatea iluminării electrice.

Case urbane sănătoase în Stjørdal, cu ferestre de mansardă VELUXArhitect: Ketill Skogholt; Fotografii: Anniken Zahl Furunes

Torstein Nordby

din Stjørdal

Nu trebuie să fie complicat sau scump să trăiești într-o clădire eficientă din punct de vedere energetic. Nici nu trebuie să sacrifici arhitectura atrăgătoare sau calitatea aerului proaspăt în interior.

Arhitect: Ketill Skogholt; Fotografii: Anniken Zahl Furunes

Instrumentul de proiectare VELUX Daylight Visualizer 2 a fost utilizat în procesul de proiectare pentru a măsura și asigura condiții optime de lumină naturală. Redările de iluminare au fost pregătite pentru a măsura factorul de lumină naturală - un indicator de performanță recunoscut pentru evaluarea cantității de lumină naturală disponibilă în încăpere.

Datorită colaborării cu VELUX, a fost utilizat un instrument de proiectare pentru determinarea condițiilor de lumină încă din faza de proiectare a conceptului, lucru care a permis ajustarea planului parterului pentru a permite ca o parte din lumina de la ferestrele de mansardă poziționate în partea de sus să ajungă la parter printr-o scară deschisă.

Grafică

Arhitect: Ketill Skogholt; Fotografii: Anniken Zahl Furunes

Casele urbane sănătoase dispun de o soluție de ventilație hibridă care asigură o calitate excelentă a aerului din interior pe tot parcursul anului. Aerul proaspăt este asigurat prin ventilație naturală, prin intermediul ferestrelor de mansardă VELUX INTEGRA®. Cu ajutorul telecomenzii, ferestrele de mansardă pot fi programate pentru a efectua ventilație automată, naturală atunci când este nevoie. Ventilația naturală este combinată cu un sistem de ventilație mecanică echilibrată cu recuperare de căldură, care economisește atât energie, cât și bani.

Produsele VELUX utilizate în acest caz
Fereastră de mansardă VELUX INTEGRA® GGU
Detalii despre produs

Detalii despre proiect

Proiect: Case urbane sănătoase 
Locație: Stjørdal, Norvegia
Arhitect: Ketill Skogholt
Dezvoltator: Tore Lingaard A / S
Inginer: Grontmij
An: 2014
Fotografii: Anniken Z. Furunes