{{property.PropertyName}}
{{property.casePropertiesSelected[0].PropertyValue}}
Arhitectură: Dietrich | Untertrifaller Architekten

În anul 2001, Dietrich l Untertrifaller Architekten a câștigat o competiție pentru renovarea unei școli din localitatea Klaus din Vorarlberg, Austria. O clădire modernă, ecologică, cu săli de clasă, a fost conectată printr-o aripă a bibliotecii cu o veche sală de sport. Pe partea de nord a aripilor se află o curte însorită, ușor înclinată, cu vedere spre Alpi. Un culoar aflat sub aripa în consolă a bibliotecii conectează intrarea școlii cu sala de sport și permite desfășurarea de activități în aer liber în zilele ploioase. În a doua fază a proiectului, doisprezece ani mai târziu, biroul a primit sarcina de a renova sala de sport. O scurtă analiză a arătat că nu numai structura, ci și funcțiile vechii săli de sport cu piscină erau învechite și că cea mai bună opțiune e să fie înlocuită cu o nouă clădire.

În prezent, volumul sălii găzduiește un teren de sport mare, cu tribune și o încăpere separată pentru dans, și o zonă multifuncțională, unde se pot desfășura servicii de îngrijire pentru școlari, diferite tipuri de întâlniri și chiar lecții.

Arhitecții au decis să planifice extinderea în conformitate cu principiile de proiectare care s-au dovedit a fi de succes în prima fază a proiectului. Volumele simple, cu structură și placare din lemn, sunt expuse la lumina naturală prin intermediul acoperișului. Toți pereții și scările portante din beton sunt vizibile.

Un volum dreptunghiular este accesibil de pe două niveluri, urmând terenul: intrarea de sub aripa bibliotecii duce la un parter deschis, în timp ce o altă intrare, din partea opusă, permite accesul direct la etajul superior cu spațiu deschis, unde o varietate de mese așteaptă să fie folosite.

Sala multifuncțională din Klaus cu ferestre VELUXArhitectură: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografii: Patricia Weisskirchner

Peter Nussbaumer

arhitect la Dietrich | Untertrifaller Architekten

Locul meu preferat din clădire este zona multifuncțională de la intrare. La prânz, copiii se joacă sub un luminator mare, în partea dreaptă, spațiul se deschide spre locul de joacă, podeaua acestuia fiind împodobită, din loc în loc, cu porțiuni însorite.

Arhitectură: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Fotografii: Adam Mørk

Ambele clădiri, atât școala, cât și sala de sport, servesc drept dovadă că arhitectura de înaltă calitate poate fi eficientă din punct de vedere al resurselor și din punct de vedere economic. Numeroase elemente au putut fi prefabricate pentru a reduce costurile și utilizarea de materiale.

Tavanul sălii de sport, captivant și neregulat la prima vedere, este format din unități prefabricate: „piramide” cu o fereastră VELUX pentru acoperiș tip terasă, acoperită cu o cupolă. Au fost create patru tipuri diferite cu unghiuri de înclinare: plasarea și rotirea atentă a elementelor au creat efectul unui tavan captivant și neregulat.

Grafică

Arhitectură: Dietrich | Untertrifaller Architekten; Foto: Adam Mørk

Prefabricarea panourilor de iluminare a jucat un rol esențial în crearea de detalii precise, atât în interior, cât și pe suprafața acoperișului. După ce tocurile din lemn au fost aduse pe șantier și montate, a durat doar câteva zile pentru a insera ferestrele VELUX pentru acoperiș tip terasă și a adăuga straturile de izolație.

Fiecare dintre cele 56 de panouri de iluminare este placat în interior cu panouri de protecție împotriva zgomotului. Acestea îmbunătățesc acustica încăperii chiar mai mult decât o face impactul pozitiv al geometriei tavanului. Luminile artificiale, montate între elemente, evidențiază geometria rigidă a structurii. Ferestrele pentru acoperiș tip terasă sunt echipate cu senzori de ploaie și protecție solară.

Produsele VELUX utilizate în acest caz
Fereastră VELUX pentru acoperiș tip terasă CVP/CSP
Detalii despre produs

Detalii despre proiect

Proiect: Sală multifuncțională
Locație: Klaus, Austria 
Arhitect: Dietrich I Untertrifaller Architeckten  
An: 2014
Fotografii: Adam Mork/Patricia Weisskirchner