Locuiești într-o mansardă în care te-ai mutat acum zece sau douăzeci de ani? Sau te-ai mutat într-una recent, dar simți că e puțin... depășită? Se mai întâmplă. De aceea dorim să te încurajăm să aduci o schimbare în viața ta. Privește-ți mansarda dintr-o perspectivă diferită! 

Este momentul să inspectezi calitatea izolației acoperișului, încălzirea, ferestrele și pardoselile. De asemenea, ar fi bine să reconsideri utilizarea camerelor de sub acoperiș și să folosești mansarda la întregul ei potențial. Consultă-te cu un arhitect pentru a afla cantitatea de lumină naturală actuală și ia în considerare beneficiile adăugării unei alte surse de lumină naturală. 

Știi care este rolul ferestrelor de mansardă? Un studiu efectuat de VELUX arată că există o nevoie de ferestre de mansardă definită la nivel rațional. 70% dintre participanți se așteaptă ca acestea să ofere mai mult spațiu locuibil, iar 51% dintre persoanele intervievate se așteaptă ca acestea să crească confortul în spațiul locuit.

Cinci principii ale reamenajării mansardei

1. Suprafață mai mare a ferestrei

Dacă locuiești deja în mansardă de câțiva ani, este posibil să fi observat toate punctele ei slabe și lucrurile care trebuie schimbate. Unul dintre acestea poate fi lipsa de lumină naturală suficientă. Lumina naturală din belșug asigură unei locuințe un mediu plăcut în interior. Dacă o combini cu aerul curat în fiecare cameră, pui baza unei case sănătoase și fericite. 

Dacă lumina naturală nu este suficientă, ai putea lua în considerare adăugarea mai multor ferestre în locuința ta. Ferestrele de mansardă vor rezolva această problemă în mansardă. Te rugăm să ai grijă să soliciți ajutorul unui profesionist (de exemplu, un arhitect, un montator sau o firmă de construcții) pentru a le instala în mod corespunzător. Distribuția ferestrelor la parter și primul nivel contribuie, și ea, la iluminatul ideal, ceea ce poate spori cantitatea de lumină naturală din casă cu până la 40%.

2. Protecție solară dinamică

Folosirea protecției solare exterioare te ajută să asiguri o protecție termică împotriva supraîncălzirii pe timp de vară. Aceasta funcționează ca un strat suplimentar, care menține o temperatură ideală acasă nu doar pe timp de vară, ci și iarna. Ajută la economisirea energiei folosite la încălzire.

3. Sistem de ventilație hibrid

Un sistem de ventilație eficace este așa-numitul sistem de ventilație hibrid, care combină ventilația mecanică cu ventilația naturală prin ferestrele automate și încălzire. În principiu, ferestrele și casa scărilor ajută la răcirea naturală a clădirii pe timp de vară prin efectul de coș, care ajută la efectuarea unui schimb eficient de aer. În timpul iernii, ventilația mecanică ajută la menținerea unei bune calități a aerului din interior și reduce nivelul de umiditate. Un sistem eficace de ventilație duce la o casă mai sănătoasă. Previne formarea mucegaiului sau a umidității crescute, factorii declanșatori obișnuiți ai bolilor respiratorii și ai alergiilor.

4. Protecție termică exterioară îmbunătățită

Crearea proiectului de transformare a mansardei este momentul potrivit pentru a evalua calitatea protecției termice exterioare a casei. Aceasta constă în fațada și acoperișul izolate. Fațada și acoperișul izolate adecvat, împreună cu un sistem modern de încălzire, te ajută să optimizezi parametrii energetici și confortul termic în locuință. Să îmbunătățim sistemul de încălzire care include încălzirea sub pardoseală, precum și radiatoare moderne pe pardoseli. Față de starea inițială, casa va avea nevoie, constant, de 80% mai puțină energie.

Renovarea mansardei poate duce la economii de energie semnificative pe termen lung. Această investiție inițială mai mare se va amortiza în câțiva ani.

5. Locuință inteligentă

Dacă există posibilitatea să-ți faci viața mai ușoară, ar trebui să profiți de ea. Traiul într-o locuință inteligentă nu îți face doar viața un pic mai ușoară, ci te aduce și mai aproape de a trăi într-o locuință sănătoasă. Când iei în considerare un proiect de renovare a mansardei și te gândești să îți faci locuința mai inteligentă, primul pas este să instalezi senzori care măsoară temperatura, umiditatea și nivelul de CO2. Dacă îți înlocuiești vechie ferestre de mansardă, poți instala ferestre cu acționare electrică sau solară. Ferestrele pot, astfel, ventila sau umbri sau se pot închide singure în caz de ploaie. Cu aplicația, sistemul poate fi controlat, practic, de oriunde.

A meritat, fără îndoială, să locuim timp de șase luni într-un șantier de construcții. Știam exact ce ne doream și am pus totul în practică, încetul cu încetul.”

Vivian și Matthias, proprietari

Montator instalând o nouă fereastră de mansardă VELUX pe un acoperiș cu țiglă neagră.

Te interesează diverse camere pentru proiectul tău?