Ce tip de locuință îți planifici?

Când îți planifici noua locuință, trebuie să începi cu... acoperișul! Tipul de acoperiș determină forma spațiilor interioare și, cu ajutorul diverselor soluții de ferestre de mansardă, poți adapta camerele dorințelor și nevoilor tale. Iată cele mai comune trei tipuri de acoperiș și opțiunile pe care ți le oferă acestea.

Acoperișul înclinat

Un acoperiș înclinat îți oferă numeroase posibilități de a crea un spațiu frumos, cu beneficii practice! Mansarda poate fi transformată într-un apartament complet sub panta acoperișului sau într-un loc pentru doar una sau două camere în care locuitul este de excepție!

Cu noile soluții de luminator, există posibilități nelimitate de proiectare a spațiilor locuibile în mansardele de sub acoperișurile înclinate și chiar de utilizare mai bună a acestor spații cândva ignorate. Îți prezentăm câteva idei.

  • Un dormitor magic și romantic – imaginează-ți priveliștea cu mii de stele sub care adormi în fiecare noapte...
  • Cea mai »cool« cameră pentru copii – de la o cameră de joacă amuzantă pentru copii la o oază de intimitate pentru adolescenți. Ai mansardă, ești în avangardă!
  • Apartament deasupra orașului – un apartament cu vedere la oraș, într-un loc în care nu se aude zgomotul străzii și în care te poți simți bine pe terasă sau balcon.
  • Camerele din mansardă, potrivirea perfectă – folosește mai bine spațiul din zonele cu densitate mare a populației și poți avea totul: grădină, loc de parcare și spațiu suficient pentru întreaga familie.

Acoperiș terasă

Un acoperiș terasă este o soluție la modă în arhitectura modernă, oferind mai multe beneficii care impresionează locatarii. Forma lor ușor recognoscibilă este un element esențial al designului modern. Ele oferă spațiu exterior suplimentar și, combinate cu ferestrele pentru acoperiș terasă, permit camerelor de dedesubt să fie pline de lumină naturală și aer proaspăt. Iată câteva dintre principalele avantaje ale acoperișurilor terasă:

Abundență de lumină naturală, spațiu și stil în camerele de sus – cu ferestrele pentru acoperiș terasă și tunelurile solare, poți ilumina orice colț al spațiilor de sub un acoperiș terasă, chiar și pe cele mai îndepărtate de pereții exteriori.

  • Rezistență la intemperii – acoperișurile terasă sunt mai puțin sensibile la vânt și, dacă sunt executate corect, nu au probleme cu precipitațiile sau drenarea apei.
  • Pierderi reduse de căldură – casele moderne cu acoperișuri terasă sunt mai eficiente energetic.
  • Diferite posibilități de utilizare a suprafeței acoperișului – poți instala celule fotovoltaice pe acoperiș, poți transforma acoperișul în terasă sau poți crea o grădină naturală sau un spațiu verde.

Bungalou

Bungalou-rile sau locuințele familiale pe un singur nivel au numeroase avantaje dar, în același timp, presupun anumite compromisuri. Casa nu are scări și majoritatea camerelor pot avea o ieșire directă spre grădină; pe de altă parte, însă, suprafața unei astfel de case este, de regulă, mai mare. Rezultatul este un iluminat mai slab în camerele mai îndepărtate de ferestre sau absența completă a acestora în unele camere din centrul casei. Compromisuri? Cu ferestrele de mansardă și tunelurile solare, nu trebuie să accepți niciunul.

Cu soluțiile potrivite, chiar și un bungalou mai mic poate fi transformat într-o locuință spațioasă, plăcută și sănătoasă, în care toate camerele au lumină naturală și aer proaspăt din belșug!

  • Bungalou-urile impresionează prin tavanele lor înalte și o senzație unică de spațiu amplu
  • Prin amplasarea ferestrelor mai sus și mai aproape de coama acoperișului, lumina naturală ajunge în fiecare colț al casei.
  • Ferestrele de mansardă VELUX cu acționare electrică îți permit să le deschizi și să le închizi de la distanță. Acestea sunt echipate cu motor solar, permițând electrificarea ferestrelor în locuri fără surse de alimentare cu electricitate.

Cum să îți îmbunătățești și mai mult noua casă?

Camere mai luminoase și mai spațioase

O cantitate generoasă de lumină naturală care inundă întreaga casă asigură o stare de confort sporită. Ferestrele de mansardă fac camerele să pară mult mai mari decât sunt în realitate, creând percepția de spațiu larg. Lumina care pătrunde în cameră prin acestea transformă orice colț în spații frumoase, care devin, adeseori, camerele cele mai populare, centrale, ale locuinței.

Spațiile luminoase și aerisite fac locuințele să arate mai frumos, însă expunerea la lumina naturală este legată, de asemenea, de numeroase beneficii pentru sănătate și starea de bine. Designerii de interior subliniază importanța aranjării camerelor în funcție de lumina naturală și a creșterii la maximum a acesteia oriunde este posibil acest lucru.

Eficiență energetică și izolare

Eficiența energetică a unei locuințe este afectată de numeroși factori. Locația și orientarea clădirii, tipul de fațadă, tipul și înclinația acoperișului, izolarea, precum și amplasarea și numărul ferestrelor, atât a ferestrelor clasice, cât și a ferestrelor de mansardă.

Cu ajutorul tipurilor diferite de ferestre de mansardă, aranjarea acestora și accesoriile precum roletele exterioare, rulourile și parasolarele, eficiența energetică poate fi îmbunătățită considerabil și poate fi adaptată condițiilor meteorologice și anotimpurilor. În această privință, tipul sticlei, numărul de straturi de geam, straturile de acoperire a sticlei și izolarea tocurilor sunt esențiale, deoarece acestea filtrează căldura razelor solare, determină valorile de transmisie termică a sticlei și ferestrei și cresc izolarea fonică.

Calitatea aerului

Calitatea aerului la interior are un impact considerabil asupra sănătății și confortului. Cei mai importanți trei indicatori ai calității aerului sunt nivelul de CO2, nivelul de compuși organici volatili (COV) și umiditatea.

Pentru a menține o calitate foarte bună a aerului, pătrunderea aerului proaspăt în interior este crucială. Ventilația se poate face manual sau automat, printr-un comutator sau o aplicație de la distanță. În acest fel, ferestrele pot fi programate individual să se deschidă la ore diferite din zi sau din noapte. Iar cu ajutorul senzorului de ploaie, ferestrele se închid automat în caz că ploaia începe în timpul ventilării. Există, de asemenea, posibilitatea de a folosi sistemul cu senzori de climat interior încorporați și prognoză meteo în timp real.

Montator montând o nouă fereastră de mansardă VELUX pe un acoperiș cu țiglă neagră.