Healthy Homes Barometer 2017: un nou studiu care demonstrează o legătură directă între sănătatea locuințelor și cea a oamenilor!

 

Unul din șase europeni trăiește într-o locuință „nesănătoasă”, fapt care favorizează o creștere cu 66% a șanselor de a dezvolta o afecțiune de sănătate.
Unul din zece europeni face economie la energie, dublându-și șansele să dezvolte o afecțiune de sănătate.

Grupul VELUX a lansat recent Barometrul Locuințelor Sănătoase 2017(Healthy Homes Barometer 2017) în cadrul unui eveniment dedicat Zilei Clădirilor Sănătoase care a avut loc la Parlamentul European din Bruxelles, Belgia. Ediția din acest an, dezvoltată în colaborare cu Ecofys a Navigant Company, Fraunhofer IBP și Copenhagen Economics, examinează efectele locuințelor asupra sănătății europenilor, alături de costurile asociate și po-sibile modalități de abordare.

Europenii care trăiesc într-o clădire „nesănătoasă”, adică o clădire cu umezeală sau cu mucegai, au șanse duble (66%) să dezvolte probleme de sănătate, în timp ce 40% pot suferi de astm. În același timp, cei care nu au posibilitatea financiară să își încălzească locuința pe timpul iernii (fenomen denumit „sărăcie energetică”), au de două ori mai multe șanse să raporteze o stare de sănătate precară și de aproape trei ori mai multe șanse să raporteze umezeală în casă. 

Costurile clădirilor „nesănătoase” nu sunt resimțite doar de indivizi. Costurile globale (directe și indirecte) ale guvernelor și societăților europene privind astmul și bolile pulmonare cronice - doar două din numeroasele afecțiunile asociate cu locuirea într-o casă cu umezeală - ajung la 82 de milioane de euro pe an.

„Știm, instinctiv, că a locui în medii nesănătoase dăunează sănătății noastre”, spune Michael Rasmussen, Brand SVP în cadrul Grupului VELUX. Acest studiu scoate la lumină gradul ridicat în care europenii suferă din cauza locuințelor lor și, de asemenea, costurile financiare uluitoare pentru societate”.

O soluție este modernizarea stocului de clădiri existente în Europa prin renovări eficiente energetic și sănătoase. Acest lucru, nu numai că va conduce la rezultate mai bune în domeniul sănătății, la scăderea costurilor pentru societate, și la reducerea emisiilor de CO2, dar va constitui acel catalizator de care au nevoie economiile eu-ropene. 

Healthy Homes Barometer 2017 examinează și nivelul capitalului privat disponibil pentru renovare în statele membre ale UE - 30 de miliarde de euro - și soluțiile necesare care pot contribui la deblocarea anumitor sume pentru a fi investite în renovare.

„Acest studiu ilustrează impactul imens al clădirilor asupra sănătății umane, asupra incluziunii sociale, a calității aerului și a climei”, spune Maroš Šefčovič, vicepreședinte pentru Uniunea Europeană a Energiei. „În cazul în care peste o treime din emisiile de dioxid de carbon din Europa sunt emise de clădiri, atunci când unul din zece europeni face economie la energie și unul din șase locuiește în locuințe nesănătoase - este clar că schimbarea trebuie să înceapă de acasă”.

Acestea sunt doar câteva dintre concluziile raportului din acest an. Pentru prima dată, utilizând datele din vasta bază de date Eurostat a Comisiei Europene, analiza oferă noi dovezi privind relația dintre locuință și sănătate.


Despre Healthy Homes Barometer
Healthy Homes Barometer - Barometrul Locuințelor Sănătoase - este un studiu tran-seuropean aflat la a treia ediție care își propune să examineze impactul pe care îl au clădirile în care locuim asupra sănătății noastre. La studiu au participat 14 țări. 14.000 de europeni au răspuns la întrebări legate de comportamentul și experiențe-le lor legate de sănătate, satisfacția locuinței și consumul de energie. 


Despre Grupul VELUX
De mai bine de 75 de ani, Grupul VELUX creează spații mai bune de locuit, aducând lumina naturală și aerul proaspăt în casele oamenilor din toată lumea. Programul de produse include atât ferestre de mansardă, cât și o gamă complexă de rulouri decorative și parasolare, rolete exterioare, tuneluri solare, ferestre pentru acoperiș terasă, ferestre cu funcții speciale (ieșiri pe acoperiș, ferestre pentru evacuarea fumului) și soluții automatizate. Pentru muncă, pentru studiu. Pentru joacă și pentru locuire. Grupul VELUX are o prezență globală, având companii de vânzări și fabrici în 40 de țări, în care lucrează aproximativ 9 500 de angajați. Grupul VELUX este deținut de VKR Holding, o companie cu răspundere limitată care aparține fundațiilor și familiei. Pentru mai multe informații, vizitați velux.com și velux.ro.


www.facebook.com/VELUXRomania
https://www.youtube.com/user/VELUXRomania
www.instagram.com/veluxromania
#veluxromania #povestidinmansarde #momentvelux #velux20