PUTEREA ASCUNSĂ A LUMINII NATURALE


Lumina naturală vă poate oferi mult mai mult decât o bună dispoziție. Lumina naturală  suficientă s-a dovedit a fi benefică pentru copii din punct de vedere fizic și psihologic.


Un studiu francez din 2012, care a implicat peste 2.000 de copii din Europa, a dezvăluit că lumina naturală dintr-o sală de clasă a îmbunătățit rezultatele elevilor la testele de matematică și logică cu până la 15 %. O combinație de ferestre orientate spre sud și umbră eficientă a condus la copii mai fericiți și mai productivi.

Aceste constatări reprezintă o dovadă clară a faptului că expunerea copiilor la suficientă lumină naturală este atât necesară, cât și utilă. Pentru părinți, aceste informații pot fi un stimulent grozav pentru rearanjarea spațiului de locuit și găsirea unor noi moduri și locuri de a-și petrece timpul cu copiii.

SIMPTOME

În această eră a divertismentului digital, poate fi dificil pentru tineri să facă loc plăcerilor mai simple, cum ar fi senzația minunată produsă de razele soarelui. Realitatea este că lipsa unei adecvate lumini naturale directe sau indirecte poate cauza deficiențe de vitamina D, poate perturba ritmul biologic al copiilor și le poate afecta dispoziția generală și capacitatea de concentrare.

SOLUȚII

Există câțiva pași simpli și practici prin care vă puteți asigura că și copii dvs. beneficiază de lumina naturală de care au nevoie.

1.


Deschideți(-vă) casa

Asigurați-vă că intră cât mai multă lumină naturală cu putință în locuința dvs. În mod ideal, perdelele și rulourile ar trebui deschise complet în timpul zilei. În cazul în care copilul are un spațiu de lucru sau o masă, mutați-le aproape de o fereastră.

2.


Găsiți orientarea potrivită

Organismul nostru se poate sincroniza doar cu ritmul de 24 de ore „somn, muncă, viață” prin expunerea corectă la lumină și întuneric, iar copiii nu fac excepție. Dacă este posibil, orientați dormitorul copiilor spre est, către soarele de dimineață. Acest lucru este deosebit de benefic pentru adolescenți și tineri, care au un ritm biologic decalat și care se trezesc greu dimineața. De asemenea, asigurați-vă că perdelele sau rulourile împiedică cât mai mult posibil pătrunderea luminii în cameră pe timpul nopții.

3.


Ieșiți afară

Încurajați-vă copiii să meargă afară și să se joace ori de câte ori au ocazia. Pe lângă beneficiile fizice ale exercițiilor, majoritatea oamenilor de știință sunt de părere că expunerea la lumină naturală între 30 de minute și două ore pe zi poate fi un stimulent excelent pentru sănătatea mintală.

Doriți să aflați mai multe?

CU OCHII ȚINTIȚI ASUPRA
IMAGINII DE ANSAMBLU

Pe lângă rutinele zilnice noi, este, de asemenea, important să profitați de ocazie pentru a face schimbări esențiale asupra climatului interior al locuinței dvs. Ne petrecem 90 % din timp în spații închise și 2/3 din timpul respectiv, acasă, așa că acesta ar fi locul ideal de unde să începem să ne îmbunătățim viața.

 

Îmbunătățiți-vă spațiul de locuit

Gândiți-vă cum puteți aduce „exteriorul la interior” cu mai multă lumină naturală în locuința dvs. Cum majoritatea trăim în medii urbane, ne-am îndepărtat în oarecare măsură de natură. Optați pentru ferestre și uși care sporesc lumina naturală care pătrunde în încăpere – țineți cont de faptul că o fereastră de mansardă oferă mai multă lumină naturală decât o fereastră obișnuită.

Măriți corect spațiul

Adăugarea unei suprafețe suplimentare la locuința dvs. este un mod excelent pentru a îmbunătăți viața la interior. Luați în calcul renovarea unei mansarde sau o extindere și acordați prioritate soluțiilor care facilitează pătrunderea aerului proaspăt și a luminii diurne.

Schimbarea locuinței

Atunci când sunteți în căutarea unei noi case, țineți cont de faptul că proprietățile mai vechi pot avea probleme care afectează mediul interior. Spre exemplu, verificați dacă ferestrele permit pătrunderea suficientă a luminii diurne – în caz contrar, luați în calcul adăugarea mai multor ferestre sau uși. De asemenea, când ajungeți la faza de redecorare, alegeți o culoare mai deschisă pentru vopsea. Aceste lucruri vor crea suprafețe care vor reflecta mai bine lumina în locuința dvs.


DORMITOARELE COPIILOR SUNT ADESEA CELE MAI POLUATE ÎNCĂPERI DIN CASĂ

Particule toxice, CO2 produs prin expirare – camerele copiilor conțin adesea cea mai mare concentrație de substanțe nocive din casă.

CE POT FACE?

Există multe moduri prin care puteți beneficia de aer și lumină naturală mai bune în locuința dvs. Unele sunt simple și rapide, altele necesită mai mult timp, însă vă vor oferi ameliorări semnificative pe termen lung.