BUNURILE NOASTRE CELE MAI DE PREȚ SUNT CELE MAI VULNERABILE


Copiii sunt deosebit de vulnerabili la impactul climatului interior necorespunzător, deoarece plămânii și creierul lor nu sunt încă complet dezvoltate.


Camerele copiilor prezintă adesea cel mai poluat aer. Pe lângă particulele toxice din surse de prin casă, numeroasele jucării și aparate electronice regăsite în multe camere ale copiilor pot fi, de asemenea, responsabile pentru emisii potențial dăunătoare. În urma unui sondaj danez recent, s-a descoperit că, la aproape jumătate dintre familiile participante, concentrațiile de CO2 din camerele copiilor depășeau nivelul recomandat pe timpul nopții și că aproape una din patru camere prezenta un nivel de CO2 de trei ori mai mari decât maximul recomandat.

SIMPTOME

Poluarea aerului și nivelurile ridicate de CO2 pot conduce la probleme, cum ar fi dureri de cap, tulburări de somn și extenuare până la dificultăți de concentrare. Climatul interior necorespunzător poate fi deosebit de dăunător pentru copii din cauza faptului că ei sunt încă în creștere și respiră mai repede decât adulții.

SOLUȚII

Iată câteva moduri simple prin care puteți reduce nivelurile de CO2 și puteți îmbunătăți climatul interior din camerele copiilor.

1.


Aerisiți cu mai multe ferestre deschise

Aerul interior conține gaze, particule, reziduuri biologice și vapori de apă, care sunt toate pericole potențiale pentru sănătate. Este recomandat să aerisiți locuința de trei până la patru ori pe zi, timp de cel puțin 10 minute de fiecare dată. Aerisiți dormitorul copiilor dimineața, când sunt la joacă sau înainte ca ei să meargă la culcare.

2.


Plasticul nu este întotdeauna fantastic

Când materialele plastice se încălzesc, pot emite vapori toxici. Prin urmare, asigurați-vă că jucăriile din plastic ale copiilor nu sunt expuse la lumina directă a soarelui. De asemenea, nu lăsați obiecte din plastic pe jos, dacă aveți încălzire prin pardoseală. Conform regulamentelor UE, ar trebui să scăpați de toate jucăriile din plastic fabricate înainte de 2007, deoarece s-a descoperit că acestea conțin substanțe chimice interzise. Dacă este posibil, v-ați putea încuraja copiii să se joace în altă cameră decât în dormitor. Acest lucru ar putea contribui la reducerea poluanților potențiali nocivi din aer. Adăugarea anumitor plante într-o cameră poate îmbunătăți, de asemenea, climatul interior, deoarece acestea ajută la eliminarea surplusului de CO2.

3.


Limitați umiditatea, combateți acarienii

65 % dintre europeni își usucă hainele la interior cel puțin o dată pe săptămână, iar acesta este un obicei rău. Uscarea rufelor produce umiditate, care poate conduce la mucegai dăunător și umezeală în casă, așa că încercați să uscați hainele în altă parte, dacă este posibil. Din aceleași motive, asigurați-vă că baia este bine ventilată. De asemenea, acarienii iubesc paturile, așa că schimbați periodic așternuturile. De asemenea, luați în calcul schimbarea saltelei și a pernelor, dacă le aveți de mult timp. O saltea uzată obișnuită poate avea între 100.000 și 10 milioane de acarieni în interior, iar 10 % din greutatea unei perne vechi de doi ani poate consta în acarieni morți și excrementele lor. 

Doriți să aflați mai multe?

CU OCHII ȚINTIȚI ASUPRA IMAGINII DE ANSAMBLU

Pe lângă rutinele zilnice noi, este, de asemenea, important să profitați de ocazie pentru a face schimbări esențiale asupra climatului interior al locuinței dvs. Ne petrecem 90 % din timp în spații închise și 2/3 din timpul respectiv, acasă, așa că acesta ar fi locul ideal de unde să începem să ne îmbunătățim viața.

 

Îmbunătățiți-vă spațiul de locuit

Gândiți-vă cum puteți aduce „exteriorul la interior”. Cum majoritatea trăim în medii urbane, ne-am îndepărtat în oarecare măsură de natură. Chiar și un pas atât de mic, cum ar fi adăugarea unor plante în ghiveci – care se știe că purifică aerul – poate îmbunătăți mediul interior. În plus, gândiți-vă cum ați putea crea o vedere mai bună spre exterior prin utilizarea inteligentă a geamurilor și a ușilor.

Măriți corect spațiul

Adăugarea unei suprafețe suplimentare la locuința dvs. este un mod excelent pentru a îmbunătăți viața la interior. Luați în calcul renovarea unei mansarde sau o extindere și acordați prioritate soluțiilor care facilitează pătrunderea aerului proaspăt și a luminii naturale.


Schimbarea locuinței

Atunci când sunteți în căutarea unei noi case, țineți cont de faptul că proprietățile mai vechi pot avea probleme care afectează mediul interior. Spre exemplu, asigurați-vă că toate ferestrele pot fi deschise complet și sunt funcționale, mai ales în bucătărie și baie. De asemenea, când ajungeți la faza de redecorare, alegeți o culoare mai deschisă pentru vopsea. Aceste lucruri vor crea suprafețe care vor reflecta mai bine lumina în locuința dvs.


LUMINA NATURALĂ POATE ÎMBUNĂTĂȚI CAPACITATEA DE ÎNVĂȚARE A COPIILOR DVS. CU PÂNĂ LA 15 %

Datele științifice arată că acele săli de clasă care sunt bine iluminate cu lumină naturală stimulează o învățare mai eficientă comparativ cu cele slab iluminate. Nu există dubii că aceste beneficii se aplică, de asemenea, în cazul locuinței și al locului de muncă.

CE POT FACE?

Există multe moduri prin care puteți beneficia de aer și lumină naturală mai bune în locuința dvs. Unele sunt rapide și simple, altele necesită mai mult timp, însă vă vor oferi ameliorări semnificative pe termen lung.