AERUL INTERIOR – NU ESTE CEEA CE CREDEȚI


Aerul interior poate fi de până la cinci ori mai poluat decât cel exterior. Traiul cu aer stătut poate cauza probleme de sănătate fizică, de la ochi iritați, dureri de cap și probleme de somn până la astm și alergii.


Aerul interior este poluat de un număr aparent nelimitat de surse. Este vorba despre absolut totul, de la excesul de CO2, la particulele de mâncare de la gătit, păr de animale, umiditate din băi, dușuri și mașini de spălat. 65 % dintre europeni își usucă hainele la interior cel puțin o dată pe săptămână, ceea ce produce umiditate, iar o familie obișnuită produce zilnic aproximativ zece litri de lichid. Studiile au dezvăluit, de asemenea, că cele mai poluate încăperi dintr-o locuință sunt adesea camerele copiilor. 45 % din băile copiilor prezintă niveluri prea ridicate de CO2 din cauza ventilației insuficiente.

SIMPTOME

Dacă suferiți de simptome fizice persistente, cum ar fi strănutatul, nasul care curge, ochii roșii și durerile de cap care par să se atenueze când nu sunteți acasă, ar putea fi foarte bine cauzate de climatul interior necorespunzător. Activitățile, precum gătitul, curățenia și îmbăiatul adaugă umiditate în aerul interior, ceea ce poate conduce la producerea tipului de mucegai care cauzează probleme de sănătate. De asemenea, cu cât au loc mai multe activități într-o cameră, cu atât sunt împrăștiate și circulă mai mult praf și alte particule.

SOLUȚII

Primul pas pentru îmbunătățirea aerului interior este să acceptăm și să înțelegem amploarea problemei. Acest lucru vă va motiva să vă amintiți acești pași simpli prin care puteți obține un aer mai curat.

1.


Aerisiți cu mai multe ferestre deschise

Aerul interior conține gaze, particule, reziduuri biologice și vapori de apă, care sunt toate pericole potențiale pentru sănătate. Este recomandat să aerisiți locuința de trei până la patru ori pe zi, timp de cel puțin 10 minute de fiecare dată, cu mai multe ferestre deschise. De asemenea, aerisiți dormitorul înainte de a merge la culcare și când vă treziți dimineața.

2.


Curățați și aerisiți covoarele

… sau, și mai bine, renunțați la ele. Covoarele groase și mobila, cum ar fi canapelele vechi, sunt un Eldorado pentru acarieni și bacterii.

3.


Limitați umezeala și umiditatea

Încercați să nu uscați hainele la interior. Acestea produc umiditatea, ceea ce poate conduce la acel tip de mucegai care este nociv pentru sănătate. Din aceleași motive, asigurați-vă că baia este bine ventilată. Dacă nu aveți opțiunea de a usca hainele la exterior, încercați să deschideți o fereastră aproape de locul unde se usucă hainele, ca să puteți elimina din umiditatea în exces.

Doriți să aflați mai multe?

CU OCHII ȚINTIȚI ASUPRA IMAGINII DE ANSAMBLU

Pe lângă rutinele zilnice noi, este, de asemenea, important să profitați de ocazie pentru a face schimbări esențiale asupra climatului interior al locuinței dvs. Ne petrecem 90 % din timp în spații închise și 2/3 din timpul respectiv, acasă, așa că acesta ar fi locul ideal de unde să începem să ne îmbunătățim viața.

 

Îmbunătățiți-vă spațiul de locuit

Gândiți-vă cum puteți aduce „exteriorul la interior”. Cum majoritatea trăim în medii urbane, ne-am îndepărtat în oarecare măsură de natură. Chiar și un pas atât de mic, cum ar fi adăugarea unor plante în ghiveci – care se știe că purifică aerul – poate îmbunătăți mediul interior. În plus, gândiți-vă cum ați putea crea o vedere mai bună spre exterior prin utilizarea inteligentă a geamurilor și a ușilor.

Măriți corect spațiul

Adăugarea unei suprafețe suplimentare la locuința dvs. este un mod excelent pentru a îmbunătăți viața la interior. Luați în calcul renovarea unei mansarde sau o extindere și acordați prioritate soluțiilor care facilitează pătrunderea aerului proaspăt și a luminii diurne.

Schimbarea locuinței

Atunci când sunteți în căutarea unei noi case, țineți cont de faptul că proprietățile mai vechi pot avea probleme care afectează mediul interior. Spre exemplu, asigurați-vă că toate ferestrele pot fi deschise complet și sunt funcționale, mai ales în bucătărie și baie. De asemenea, când ajungeți la faza de redecorare, alegeți o culoare mai deschisă pentru vopsea. Aceste lucruri vor crea suprafețe care vor reflecta mai bine lumina în locuința dvs.


LOCUINȚELE CU UMIDITATE ȘI
MUCEGAI CRESC
RISCUL DE ASTM CU 40 %

Problemele respiratorii și alergiile pot fi cauzate sau agravate de calitatea slabă a aerului interior.

CE POT FACE?

Există multe moduri prin care puteți beneficia de aer și lumină diurnă mai bune în locuința dvs. Unele sunt rapide și simple, altele necesită mai mult timp, însă vă vor oferi ameliorări semnificative pe termen lung.