ADEVĂRATUL PREȚ AL AERULUI INTERIOR DE SLABĂ CALITATE


În prezent, 84 de milioane de europeni locuiesc în case cu umiditate sau mucegai, ceea ce crește riscul dezvoltării problemelor respiratorii și a alergiilor pe viață.


Mediile cu umiditate și cele cu mucegai pot crește riscul de dezvoltare a astmului cu 40 %, iar un studiu efectuat la nivel european a dezvăluit că 2,2 milioane de europeni suferă de astm ca rezultat direct al faptului că locuiesc în clădiri cu umiditate sau mucegai. Umiditatea poate provoca, de asemenea, reacții alergice. Există o singură soluție cu adevărat eficientă pe termen lung pentru combaterea consecințelor unui climat interior precar – înlocuirea aerului stătut cu aer proaspăt. Totuși, aproape 6 din 10 persoane nu își aerisesc suficient locuințele.

SIMPTOME

Cele mai evidente simptome ale astmului sunt dispneea și dificultățile de respirație, însă există și alte semne alarmante la care trebuie să fiți atenți. O senzație de nod în piept, șuieratul – un fluierat sau un scârțâit în piept când respirați, mai ales când expirați – și tusea cronică, mai ales noaptea sau când faceți exerciții, pot indica astmul.

SOLUȚII

Iată trei moduri simple, dar eficiente prin care puteți îmbunătăți climatul interior. Cu cât le puteți transforma mai mult într-o rutină, cu atât rezultatele obținute vor fi mai bune.

1.


Aerisiți cu mai multe ferestre deschise

Aerul interior conține gaze, particule, reziduuri biologice și vapori de apă, care sunt toate pericole potențiale pentru sănătate. Este recomandat să aerisiți locuința de trei până la patru ori pe zi, timp de cel puțin 10 minute de fiecare dată, cu mai multe ferestre deschise. De asemenea, aerisiți dormitorul înainte de a merge la culcare și când vă treziți dimineața.

2.


Curățați și aerisiți covoarele

… sau, și mai bine, renunțați la ele. Covoarele groase și mobila, cum ar fi canapelele vechi, sunt un Eldorado pentru acarieni și bacterii.

3.


Limitați umezeala și umiditatea

65 % dintre europeni își usucă hainele la interior cel puțin o dată pe săptămână, iar acesta este un obicei rău. Uscarea rufelor produce umiditate, care poate conduce la mucegai dăunător și umezeală în casă, așa că încercați să uscați hainele în altă parte, dacă este posibil. Dacă nu aveți opțiunea de a usca hainele la exterior, încercați să deschideți o fereastră aproape de locul unde se usucă hainele, ca să puteți elimina din umiditatea în exces. Din aceleași motive, asigurați-vă că baia și bucătăria sunt bine ventilate.

Doriți să aflați mai multe?

CU OCHII ȚINTIȚI ASUPRA
IMAGINII DE ANSAMBLU

Pe lângă rutinele zilnice noi, este, de asemenea, important să profitați de ocazie pentru a face schimbări esențiale asupra climatului interior al locuinței dvs. Ne petrecem 90 % din timp în spații închise și 2/3 din timpul respectiv, acasă, așa că acesta ar fi locul ideal de unde să începem să ne îmbunătățim viața.

 

Îmbunătățiți-vă spațiul de locuit

Gândiți-vă cum puteți aduce „exteriorul la interior”. Cum majoritatea trăim în medii urbane, ne-am îndepărtat în oarecare măsură de natură. Chiar și un pas atât de mic, cum ar fi adăugarea unor plante în ghiveci – care se știe că purifică aerul – poate îmbunătăți mediul interior. În plus, gândiți-vă cum ați putea crea o vedere mai bună spre exterior prin utilizarea inteligentă a geamurilor și a ușilor.

Măriți corect spațiul

Adăugarea unei suprafețe suplimentare la locuința dvs. este un mod excelent pentru a îmbunătăți viața la interior. Luați în calcul renovarea unei mansarde sau o extindere și acordați prioritate soluțiilor care facilitează pătrunderea aerului proaspăt și a luminii naturale.

Schimbarea locuinței

Atunci când sunteți în căutarea unei noi case, țineți cont de faptul că proprietățile mai vechi pot avea probleme care afectează mediul interior. Spre exemplu, asigurați-vă că toate ferestrele pot fi deschise complet și sunt funcționale, mai ales în bucătărie și baie. De asemenea, când ajungeți la faza de redecorare, alegeți o culoare mai deschisă pentru vopsea. Aceste lucruri vor crea suprafețe care vor reflecta mai bine lumina în locuința dvs.


AERUL INTERIOR POATE FI DE CINCI ORI MAI POLUAT DECÂT CEL EXTERIOR

Indiferent unde locuiți, să deschideți o fereastră și să lăsați aerul proaspăt să pătrundă la interior este aproape întotdeauna de preferat în locul respirării aerului interior stătut.

CE POT FACE?

Există multe moduri prin care puteți beneficia de aer și lumină naturală mai bune în locuința dvs. Unele sunt simple și rapide, altele necesită mai mult timp, însă vă vor oferi ameliorări semnificative pe termen lung.